Goed begonnen: de lekkerste adressen om heerlijk te ontbijten

Humm © GF

Ontbijt als een koning, dat raadt het cliché aan. Wie een dagje de stad in trekt om te shoppen, kan op deze plekken een goede fond leggen voor die inspanning.

Antwerpen

HUMM

De pandemie had niet voor iedereen negatieve gevolgen. Zo was de lockdown voor Humm het moment om te beseffen dat de filosofie van de zaak misschien wel een bocht mocht maken. De door het Midden-Oosten geïnspireerde keuken bleef, maar er werd resoluut gekozen voor plantaardig en zoveel mogelijk voor biologische producten. Op de kaart vind je voor lunch en diner allerlei interpretaties van klassiekers als shoarma en durum, maar het belangrijkste is uiteraard hun all-day breakfast. Yoghurt met vers fruit en granola, avocado op toast en een deluxe formule voor minstens twee personen.

Dageraadplaats 33, humm.love

TINSEL

De aankondiging van de grote renovatie van de Gedempte Zuiderdokken was voor Tinsel het teken om hun verhaal volledig om te gooien. Ze besloten het Zuid te laten voor wat het was en bouwden een voormalige volkskroeg aan de rand van het Schipperskwartier om tot modern ‘food cafe’. Het concept bleef nagenoeg hetzelfde: ontbijt en lunch zonder gedoe, maar mét lokale en seizoensgebonden producten gecombineerd met lekkere dranken. Prima om de dag te starten, ideaal als pitstop met koffie en zoet en een van de beste terrassen van de stad om een gezonde lunch te nemen. En een kiekje van het interieur zal zeker niet misstaan op je sociale media.

Sint-Paulusplaats 30, tinsel.be

Tinsel © GF


KOLONEL EN REEDE

Kolonel Koffie startte ooit als een wat typische, maar gezellige koffieplek in het toeristische hart van de stad. Na een verhuizing en heroriëntatie is Kolonel Coffee op het Zuid een begrip, met een ruim terras en koffie uit de eigen branderij. Voor een uitgebreid ontbijt moet je in de nieuwste vestiging aan de andere kant van de stad zijn. Kolonel & Reede serveert ontbijt en lunch tot ver in de namiddag. Van American pancakes tot een okonomiyaki (een hartige Japanse pannenkoek). Het MAS zit om de hoek.

Ankerrui 15, kolonelcoffee.be/kolonel-reede

Kolonel Coffee © GF

Gent

WAY PLANTBASED CAKEHOUSE

Dat de hippe koffiezaken – third wave of coffee voor de kenners – hier zijn om te blijven, zal niemand verbazen. De invloed van die beweging op onze horeca is misschien meer verwonderlijk. Way is daar een duidelijk voorbeeld van. Eerst was er een bar, dan een branderij en al snel een tweede zaak. De laatste aanwinst is Way Plantbased Bakehouse, een koffieplek met daarbij een bakkerij waar geen dierlijke producten worden gebruikt. Diervriendelijke versies van croissants, crèmekoeken, focaccia’s en worstenbroodjes en brownies. Omdat ontbijt soms ook een excuus is om vroegtijdig aan het dessert te beginnen.

Jakobijnenstraat 7,way.gent

Way © GF


O’YO

O’YO was in 2016 een van de eerste brunchbars met aandacht voor een schijnbaar nieuwe vraag bij de consument. Vegetarisch, vegan, gluten- en lactosevrij zijn voorkeuren die hier hardop uitgesproken mogen worden. Wie zich graag verliest in een bord pancakes of een hartige toast die niet per se met avocado wordt belegd is hier aan het juiste adres. Voor wie liever de gezonde toer opgaat zijn er zoete ontbijtkommetjes met onder andere chiapudding en kokosnootyoghurt. Bijna alle gerechten zijn ook af te halen of via de gekende platformen te bestellen om aan huis te leveren.

Brabantdam 82, oyobar.be

O’YO © Camille Liebaert

Brussel

JAM HOTEL

Jam is momenteel een van de mooiste en tevens hipste plekken van de hoofdstad. Sint-Gillis is op zich al behoorlijk hip en happening en Jam past helemaal in dat plaatje. De voormalige kunstacademie werd een hotel vol mooie ruimten en prachtige kamers. De bar, JoliJam, serveert van vroeg tot laat allerlei lekkers. Denk: koffiekoeken en koffie, roerei met gerookte zalm, American pancakes en chia bowls. Voor wie graag wat meer wil, zijn er eggs benedict, oesters en lobster rolls in het weekend.

Chaussée de Charleroi 132, nl.jamhotel.be

Bar JoliJam in het Jam Hotel. © GF


ELBOW

De diner bleef in ons land lang een exotisch verschijnsel dat we alleen kenden uit Amerikaanse sitcoms en films. Ontbijt, brunch en lunch door elkaar met sandwiches, burgers en eiergerechten met liters koffie uit de grote kan. Dat is het concept van Elbow, al zal menige klant er vooral voor de typische Reuben-sandwich aanschuiven: een boterham met een overdreven portie gepekeld en gekookt rundvlees, kool en mosterd. Ook andere typische dingen als de cheesesteak of de Italian combo, een broodje smos, zorgen voor lange rijen. Kom op tijd, want op is op!

Vredestraat 32, elbowcounter.com

Elbow © GF


MOK

Mok werd geboren in Leuven, maar groeide op in en rond de hoofdstad. De branderij vind je weldra in Vilvoorde, maar in de Dansaertstraat heeft de flagshipstore z’n plekje. Ze hebben veel aandacht voor koffiebereidingen en verkoop, maar ook een fijn menu om de dag te starten. Een zachtgekookt eitje met roggebrood en comté is de klassieker van het huis. De croque met zuurkool of vegetarische ricotta met rabarber en aardbeien zijn andere toppers op het menu. Voor wie weinig tijd heeft zijn een meeneemkoffie en een huisgemaakte kaneelkoek ook een optie.

Dansaertstraat 196, mokcoffee.be

Mok © GF

Leuven

BAR STAN

Niet in de buurt van de winkelstraten, en toch is deze vrolijke buurtbar in hartje stad een goede plek om een dagje Leuven te starten. Een hangplek waar je al vroeg kunt aanschuiven voor koffie en ontbijt. Belegde toast en boterhammen op brood van bakkerij Korst, eitjes of een croque-monsieur van de chef. Ontbijt wordt geserveerd van acht tot elf, overschakelen naar wat stevigere lunchgerechten kan vanaf twaalf uur. De grote troef is het brunchbuffet dat om de twee weekends wordt geserveerd. A volonté scheppen uit een rijkelijk gevuld buffet met verse salades, yoghurt met fruit en nootjes en charcuterie.

Constantin Meunierstraat 2, barstan.be

Bar Stan © GF

Kortrijk

CHIN CHIN

De ontbijt- en lunchcultuur die in de grootsteden van Australië leeft is wel vaker een inspiratiebron voor de horeca in Europa. Zo hanteren veel bars en restaurants er het principe van een ‘all day breakfast’, omdat niet iedereen even vroeg opstaat en omdat ontbijt ook na de middag kan smaken. Chin Chin volgt deze overtuiging met een menukaart die rechtstreeks uit Sidney of Melbourne zou kunnen komen. Toast met, uiteraard, avocado, maar ook rundstoverij of paddenstoelen, eggs benedict en een lunchbord voor elke voorkeur. Ook op het menu: pokébowls, vegetarische opties en zelfs gebakken rijst met kip voor het hele late ontbijt.

Voorstraat 28, chinchinkortrijk.be

Chin Chin © GF

Knokke

Marie-Rose Bakery Café

Marie-Rose is de dochter van Ruben Smallegange en partner Barbara De Meijer. Dochter en zaak werden bijna op hetzelfde moment geboren en dus delen ze hun naam. Smallegange was lang de patissier van Sergio Herman en verkocht daarvoor onder andere macarons in Zuid-Korea. Nu is er meer nood aan standvastigheid voor en door het gezin. Marie-Rose Bakery Café kijkt met een internationale blik naar ontbijt, brunch en apero. ’s Ochtends vind je een aantal ‘breakfast sets’, ontbijtmenu’s, voor wie moeilijk kiezen kan, maar ook losse bereidingen als eggs benedict, toast-avocado die je zelf kunt aanpassen met bijgerechten. Dat kan een extra gekookt eitje of een gemengde salade zijn, maar ook een bordje oesters als de dag net iets feestelijker mag beginnen.

Dumortierlaan 131, marie-rosebakerycafe.be

Marie-Rose Bakery © GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content