Godfathers van de gastronomie: part II

‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’ zoekt een opvolger voor Claudia Allemeersch.


Peter Goossens en Sergio Herman bonden de keukenschort om voor het tweede seizoen van De Beste Hobbykok van Vlaanderen. Nog dertien afleveringen lang gaan de gerenommeerde driesterrenchefs op zoek naar een opvolger voor Claudia Allemeersch, winnares van het eerste seizoen.

De beste hobbykok van Vlaanderen heeft een druk jaar achter de rug. Ze werd in haar thuisstad Roeselare uitgeroepen tot Persoonlijkheid van het Jaar, ze geeft les bij het culinaire platform het Kookeiland en is bezig met de opnames van een kookprogramma voor de regionale zender WTV. Haar eerste kookboek, Claudia kookt voor vrienden, ligt vanaf 2 september in de winkel.

Na uw overwinning wilde u thuis rustig uw kookkunsten verder ontwikkelen. Veel rust hebt u duidelijk niet gehad. Claudia Allemeersch: Het kookboek heeft het merendeel van mijn tijd opgeslorpt. Maar ik ben erg tevreden met het eindresultaat. Het is een boek dat mensen wil stimuleren om gasten uit te nodigen en daar zelf voor te koken. Claudia kookt is onderverdeeld in drie luiken, telkens met een vijftal menu’s: basisgerechten, koken voor vrienden en formele feesten. Ieder luik bevat ook een hoofdstukje over tafeldecoratie en etiquette.

Is dit kookboek geschikt voor beginners of meer voor gedreven hobbykoks? Ik heb erop gelet dat alle gerechten eenvoudig te bereiden zijn, met producten uit de supermarkt en zonder dat je veel toestellen nodig hebt. Ik kan zelf niet beter koken dan andere hobbykoks, ik heb het alleen aangedurfd om me in te schrijven voor een tv-serie.

Wordt u nog herkend op straat? Dat gebeurt regelmatig. Ik had verwacht dat mensen me na enkele maanden wel zouden vergeten, maar ik krijg nog vaak de reactie ‘ik ken je van ergens’. Vreemd toch hoe een televisieprogramma zo’n impact kan hebben.

Hebt u nog goede raad voor de nieuwe kandidaten? Begin bij de basis. Haal een exemplaar van de Homarus Box in huis en bestudeer de klassiekers. Het is belangrijk dat je de producten kent en een smaakvolle saus kan maken. Ik ging het in het begin altijd te ver zoeken, en dan zorgt zelfs een eenvoudig gerecht als vol-au-vent voor problemen.

Moeten ze bang zijn van Sergio Herman en Peter Goossens? Bang zeker niet, maar het is belangrijk dat je je plaats kent in de keuken. Zij zijn de chefs en jij bent de leerling. Ik heb het hele eerste seizoen samen met ze doorlopen en mijn appreciatie nam iedere aflevering toe. Geloof me, koken is hard labeur. Ze zijn behalve chef ook slager, visboer, bakker en wijnkenner. En ze zijn bereid die kennis te delen. Peter heeft zelfs het voorwoord van mijn boek geschreven. Maar als je denkt dat je het beter weet, zullen ze je wel op je plaats zetten. (lacht)

Gaat u kijken naar het tweede seizoen? Zeker en vast. Ik ben heel nieuwsgierig naar de kandidaten, de buitenlandse locaties en naar de gerechten die ze moeten bereiden. Ik gok dat er dit seizoen zeker paling in ’t groen op het menu staat.

Het tweede seizoen van De Beste Hobbykok van Vlaanderen startte op 31 augustus, en is elke dinsdag te zien op vtm.
‘Claudia kookt voor vrienden. Sfeervol tafelen & gasten verwennen’, Claudia Allemeersch, uitgeverij Linkeroever, 24,95 euro, ISBN 978 90 5720 372 5.

Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content