‘Glutenvrij vaak duurder, vetter en zoeter’

© Getty Images/iStockphoto

Glutenvrij wordt door heel wat mensen gelijkgesteld met gezond. Dat is op zich al fout – gluten zijn enkel schadelijk voor mensen die daadwerkelijk een glutenallergie hebben -, maar nu blijkt ook dat glutenvrije producten vaak vetter zijn en meer suiker bevatten dan gangbare producten. Dat zegt de Nederlandse website voor de foodprofessional VMT.

Sinds enkele jaren zijn glutenvrije producten steeds gemakkelijker te verkrijgen. Dat leek eerst enkel goed nieuws voor de 1 % van de mensen die aan coeliakie lijden en daardoor erg ziek worden als ze gluten binnen krijgen, maar ook gezondheidsgoeroes claimden de glutenvrije producten. Door hen als gezond te bestempelen, ontstond de hype waarin we vandaag nog steeds leven. Ten onrechte, zo blijkt.

“Beetje dom”

Als je niet allergisch bent, zal je namelijk weinig gezondheidsvoordeel ondervinden van het schrappen van gluten uit je menu. Daarbij stelt VMT nu dat veel glutenvrije producten vaak net méér suiker en/of vetten bevatten dan het gangbare product, net om de afwezigheid van gluten te compenseren. “Een glutenvrije bagel kopen voor je gezondheid is dan ook een beetje dom. Hij bevat veel meer vet en is ook nog eens 35% duurder”, zegt Hamish Renton, managing director bij een marketingbureau voor de Europese foodmarkt. Dit noemt Renton – en we citeren uit het VMT-artikel – ’the dirty secret’ van de glutenvrije categorie.

Producenten zijn naarstig op zoek naar manieren om hun producten dan ook daadwerkelijk gezonder te maken. Iets dat de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) alleen maar kan aanmoedigen. Daarom pleit de organisatie nu voor de introductie van een nieuw label, dat laat zien dat een product niet alleen glutenvrij is, maar ook minder zout, suiker en vet bevat. Samen met de Wageningen Universiteit ontwikkelde de vereniging het Goed Glutenvrij logo, dat binnenkort zijn introductie zou moeten maken in de winkels.

Coeliakiepatiënten benadeeld

De glutenvrije hype heeft nog een ander vervelend neveneffect: échte coeliakiepatiënten worden algauw uit het oog verloren. “De coeliakiepatiënt moet er ook bij de ‘hippe glutenvrije producten’ vanuit kunnen gaan dat er ook geen sporen van gluten in zitten, iets wat er voor de lifestyleconsument niet toe doet. Die merkt er niets van als er toch sporen van gluten in zitten”, stelt Renton nog.

Bovendien kosten dergelijke producten behoorlijk wat: “De prijsstrategie is namelijk afgestemd op de grootste groep kopers en dat zijn nu de lifestylekopers en niet de coeliakiepatiënten. Die eerste heeft een keuze en is daarom ook bereid veel meer te betalen dan de personen die vanwege hun intolerantie geen andere keuze hebben.” (EK)

Meer leren over coeliakie? Lees: Bent u ook glutengevoelig?

Bron: VMT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content