Ghee, het gezonde bakvet

© iStock

Vet is lang beschouwd als de duivel in de keuken, maar stilaan begint te dagen dat dat imago eigenlijk onterecht is. Zolang je voor de juiste vetten kiest, is er geen vuiltje aan de lucht. Zo’n ‘juist vet’ is ghee. Heb je geen idee waar het over gaat? Dan maken we je hier graag wegwijs.

Ghee is een hele zuivere vorm van geklaarde boter die zijn oorsprong vindt in India. Net als kokosolie is het een erg veelzijdig toepasbaar en natuurlijk (bak)vet. Waarom zou je liever kiezen voor ghee dan voor bijvoorbeeld margarine? Wij geven je zeven redenen.

1. Natuurlijk

Ghee is gemaakt van boter en die bevat niets anders dan koemelk. Er zitten dus geen kunstmatige ingrediënten, toegevoegde vitaminen of smaakversterkers in. Dat is wel wat anders bij bijvoorbeeld bakvet uit die u welbekende plastic knijpflessen.

2. Hoge verbrandingstemperatuur

De laatste jaren klinken er steeds meer wetenschappelijke geluiden die stellen dat de angst voor verzadigde vetten overdreven is. Echte roomboter maakt een comeback, maar bakken en braden in roomboter blijft lastig doordat boter in de pan snel verbrandt. Behalve niet smakelijk, is dat ook niet gezond. Ook plantaardige oliën als olijfolie of zonnebloemolie zijn, ondanks hun goede gezondheidseigenschappen, niet echt geschikt om te verhitten. Dan is ghee een slimmere keuze, want dat vet heeft een verbrandingspunt van maar liefst 250°C.

3. Rijk van smaak

Ghee is een bakvet met een rijke nootachtige smaak. Je kan er eigenlijk alles in bakken: een ei, pannenkoeken, groente of een stuk vlees. Door de enorm hoge verbrandingstemperatuur komen de smaken van wat je bakt prachtig tot hun recht zonder zwart bitter smakend vet in de pan.

Ghee is afkomstig uit de Indische keuken.
Ghee is afkomstig uit de Indische keuken.© iStock

4. Ghee verbetert de spijsvertering

Ghee zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter in je lichaam worden opgenomen, en dat afvalstoffen goed worden afgevoerd. In de Indische Ayurveda-leer is Ghee om die reden al duizenden jaren hét centrale vet. Het wordt gebruikt als medicinaal product en is het basis bakvet in de keuken. Ghee bevat de essentiële vetzuren omega-3 en omega-9 in de goede verhouding én bevat de vitamines A, D, E en K. Niet kunstmatig toegevoegd in een fabriek, wel gewoon rechtstreeks uit de natuur.

5. Ook geschikt voor mensen met zuivelallergie

Ghee wordt gemaakt van boter die op haar beurt gemaakt wordt van melk, maar toch kunnen de meeste mensen met een lactose-intolerantie ghee wel gewoon consumeren. Dat komt doordat de problematische proteïnen en lactose tijdens het productieproces geëlimineerd worden. Er kunnen wel kleine hoeveelheden van achterblijven, maar dat gehalte ligt meestal zo laag dat ze doorgaans niet voor problemen kunnen zorgen.

6. Ghee blijft (letterlijk) eeuwen goed

Het Indische vet kan tegen een stootje. Omdat het amper bederft, hoef je het zelfs niet eens in de koelkast te bewaren: een plekje tussen de kruiden volstaat al. Er zijn gheerecepten bekend waarbij het vet zo’n honderd jaar goed blijft.

Ghee, het gezonde bakvet
© Ghee Easy

7. Ghee Easy verkoopt het in erg mooie potjes

Drie Nederlandse vrienden sloegen de handen in elkaar en brachten het Indisch vet naar de Lage Landen. Daarvoor gebruiken ze de traditionele Indische methode, maar wel melk van koeien uit een Nederlandse familieboerderij. Hun producten raken steeds beter verspreid, dus misschien is er ook al een verkooppunt bij jou in de buurt. En de potjes? Die recycleer je later toch voor in je kruidenrekje?

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content