Gezonde snacks voor de kotstudent

© Thinkstock

De meest gevreesde tijd van het jaar voor studenten is weer aangebroken. De blokperiode zorgt niet alleen voor tonnen stress, maar resulteert ook in een ongezond eetpatroon bij vier op de tien studenten.

De meest gevreesde tijd van het jaar voor studenten is weer aangebroken. De blokperiode zorgt niet alleen voor tonnen stress, maar resulteert ook in een ongezond eetpatroon bij vier op de tien studenten.

Studenten kiezen vaak voor een gemakkelijke, ongezonde snack in plaats van een zelf gekookte maaltijd of gezond tussendoortje dat het energielevel op pijl houdt. Slechts een vijfde van de studenten eet iedere dag fruit en ook groenten worden maar matig genuttigd.

Er zijn nochtans heel wat gemakkelijke én gezonde snacks die zorgen voor de nodige vitaminen en energie.

Hieronder vindt u een lijstje met snacks die tijdens het blokken energie kunnen verschaffen en relatief weinig calorieën bevatten:

– Een plak ontbijtkoek (peperkoek) is niet enkel lekker ’s morgens, maar kan ook overdag een gezonde snack vormen.

– Noten bevatten heel wat omega3-vetzuren en zijn dus een geknipt tussendoortje. Maak een mengeling en voeg eventueel wat rozijnen toe.

– Knabbel eens op rauwe groenten zoals komkommer, wortel, kerstomaatjes en radijzen in plaats van op zoetigheden.

– Het is aangeraden om 2 stukken fruit per dag te eten. Om je fruitsnacks toch een beetje op te leuken kan je de stukken fruit op voorhand in stukken snijden en in warme, vloeibare chocolade dippen. Bewaar ze vervolgens in de ijskast en haal de zoete tussendoortjes terug boven wanneer de chocolade goed hard is. Gebruik bij voorkeur donkere chocolade.

– Een andere manier om fruit op een leuke manier op te nemen is in de vorm van een smoothie. Hiervoor kan je best het fruit op voorhand invriezen in de gewenste hoeveelheden. Zo heb je altijd een portie fruit binnen handbereik. Voeg naar wens melk, yoghurt en ijsblokjes toe.

– Een portie yoghurt kan ook aangevuld worden met fruit, honing of muesli om wat meer energie binnen te krijgen. Gewoon oplepelen terwijl je leerstof herhaalt!

– Crackers vormen de ideale basis voor lekkere snacks. Versier de crackers met een magere roomkaas en radijsjes, tomatentapenade of een ander soort beleg.

– Maak tijdens een pauze zelf granen- en zadenrepen die je de volgende dagen als snack kan eten. De combinaties zijn eindeloos. Experimenteer dus zelf met ongezouten noten en zaden, honing, dadels, havervlokken, vijgen, kokosschilfers, rozijnen, chocolade, of gedroogde abrikozen. Gewoon mengen en een beetje olie toevoegen, op een bakblik uitsmeren en 25 minuutjes laten bakken. Snij met een mes de repen in de gewenste vormen en je hebt je eigen gezonde repen.

Surf voor meer tips over gemakkelijke en gezonde snacks en gerechten naar de website van kok op kot.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content