Gezond koken voor één persoon: tips en recepten

© Getty Images/iStockphoto

De moed verzamelen om voor jezelf te koken is al niet gemakkelijk, maar om dat ook nog eens op een gezonde manier te doen al helemaal niet. Diëtiste Sanne Mouha deelt in haar boek ‘Gezond koken voor één’ gelukkig heel wat bruikbare tips en makkelijke recepten. Hier geeft ze alvast een voorproefje.

Het moeilijkste als single vind ik het thuiskomen na het werk. Een stil huis en een grommende buik in combinatie met een lege koelkast en volle koekenkast. Omdat ik in de stad woon, kan ik gemakkelijk nog snel iets gaan eten, maar echt gelukkig word ik daar niet van. En van die extra kilo’s al helemaal niet! (Yup, zelfs een diëtiste heeft daar last van.)

Ik begon mijn eigen systeem te ontwikkelen op basis van deze tips:

1. Plannen

Ik ben echt geen goede planner, dus als het mij lukt, kan jij het ook!

Stel een los schema op, zodat je ongeveer weet wat je gaat eten. Houd rekening met een à twee ‘joker’-momenten, waarop je de vrijheid hebt om op restaurant te gaan of lui met een pizza voor tv te kruipen.

2. Organisatie

Kies één vaste dag waarop je zonder fout naar de winkel gaat. Aan de hand van je schema gaat dat echt in no time! Ik heb ook leveringen aan huis ontdekt, dat is nog gemakkelijker.

(Klik op het beeld voor het recept)
(Klik op het beeld voor het recept)© Gezond koken voor één

3. Boodschappenlijstje

Kijk wat je nog in huis hebt en schrijf op wat je nog moet halen. Maak het jezelf daarbij extra gemakkelijk. Ik neem bijvoorbeeld vaak een foto van de inhoud van mijn koelkast, omdat ik vaak geen zin heb om te schrijven.

4. Zorg voor kant-en-klare life savers

Stel dat je geen brood meer hebt voor ’s morgens, of geen avondeten, of geen fruit. Voorzie een back-up van een aantal zaken die niet vlug vervallen. Denk bijvoorbeeld aan havermout, lang houdbare veggieburgers, diepvriesfruit, diepvriesgroenten, pasta,…

5. Kies degelijk keukenmateriaal

Goed keukenmateriaal vergemakkelijkt het koken én de afwas achteraf. Een goede antikleefpan, een scherp mes, een microgolf en een afwasmachine zijn maar enkele voorbeelden van zaken die je leven gemakkelijker maken. Eén van mijn favorieten in de keuken is een grill met timer, waarmee je zowel vis als vlees en groenten kan grillen.

6. Cheat!

Laat je af en toe gerust eens gaan. Het moet maar zo lekker niet zijn! Zet wel een maximum aantal zondigmomenten vast. Bijvoorbeeld: een keer per dag een kleinere snack of twee keer per week een restaurantbezoek of frietjes,…

(Klik op het beeld voor het recept)
(Klik op het beeld voor het recept)© Gezond koken voor één

7. Enjoy

Door snel te eten, proef je eigenlijk niet goed wat je eet én je eet gemakkelijk veel meer dan nodig. Reden te meer om je eetmoment gezellig te maken, rustig te eten en goed te kauwen.

8. Gezonde snacks

Voorzie een snack voor als je thuis komt, zodat je niet die koekenkast in vliegt. Soep (al is het minuutsoep), bruscetta, enkele lepels granola met yoghurt, haverkoekjes,… Zoek uit wat jij lekker vindt en zorg dat je het altijd in huis hebt.

9. Wat zullen we drinken…

Water en thee zijn ideale dorstlessers. Drink er zeker een liter per dag van. Zo heb je een natuurlijke detox en zal je ‘zin in zoet’ ook sterk verminderen. Water beu? Maak je eigen infused water, door bijvoorbeeld diepvriesbessen en citroen bij je water te mengen. Afwisselen met koffie en light/zero kan ook.

Gezond koken voor één persoon: tips en recepten
© Gezond koken voor één

Frisdranken, fruitsappen en latte’s horen thuis bij de cheatmomenten.

10. Actie

Je hoeft niet intensief te gaan sporten, maar wat beweging doet je ongetwijfeld deugd. Ik probeer gewoon ieder half uur even recht te staan en iets te gaan halen. De bus laat ik links liggen en ik fiets naar het werk, toiletbezoek hou ik standaard een verdieping lager,… Tweemaal per week doe ik ook aan sport en dat voelt heerlijk!

Gezond koken voor één persoon: tips en recepten
© Lannoo

Meer tips en recepten? In haar boek deelt Sanne Mouha nog tal van nuttige lijstjes en gemakkelijker recepten waarbij je niet te veel afwas hoeft te maken. En dat allemaal met haar nuchtere dieetkundige blik. Want gezonde voeding, dat is af en toe eens stevig zondigen ook.

Gezond koken voor één, Sanne Mouha (Lannoo, 19,9 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content