'Sunday roast' in Sail and Anchor (Berchem)

Op zondag wordt bij restaurant Sail and Anchor geen gastronomisch tasting menu geserveerd, zoals op alle andere dagen. Die dag brengt de Britse chef Michael Yates tijdens de Sunday roast een ode aan zijn thuisland, in drie gangen. 'Het menu start met een licht voorgerechtje', vertelt Michael. Want de honger wordt gespaard voor het hoofdgerecht: een groot stuk traag gegaard vlees waar een heel gezelschap van kan eten. 'We serveren rosbief én gebraden buikspek, zo hoeft niemand te kiezen. Voor het rundgebraad gebruiken we de picanha - een staartstukje dat zich spectaculair goed laat grillen.'
...

Op zondag wordt bij restaurant Sail and Anchor geen gastronomisch tasting menu geserveerd, zoals op alle andere dagen. Die dag brengt de Britse chef Michael Yates tijdens de Sunday roast een ode aan zijn thuisland, in drie gangen. 'Het menu start met een licht voorgerechtje', vertelt Michael. Want de honger wordt gespaard voor het hoofdgerecht: een groot stuk traag gegaard vlees waar een heel gezelschap van kan eten. 'We serveren rosbief én gebraden buikspek, zo hoeft niemand te kiezen. Voor het rundgebraad gebruiken we de picanha - een staartstukje dat zich spectaculair goed laat grillen.' Het vlees komt in het midden van de tafel, geflankeerd door een royale kom vleesjus en yorkshirepuddings. 'Die drie elementen zijn essentieel voor een echte Britse Sunday roast', zegt Michael, 'We geven er onze eigen, frisse draai aan door de tafel vol te stouwen met groenten.'De yorkshirepuddings zijn kleine opgeblazen gebakjes: ze worden gemaakt door een soort pannenkoekendeeg in hete metalen vormpjes te gieten, die gevuld zijn met een bodempje rundvet. In een hete oven blazen ze helemaal op tot ze hol zijn binnenin. 'In het gat dat bovenaan ontstaat, kun je perfect een grote lepel vleesjus gieten, dan zijn ze perfect bij een roast.' Al het eten komt in grote schalen op tafel. 'De bedoeling is dat iedereen samen opschept, zodat je meteen in de gezellige, lichtjes chaotische familiesfeer terechtkomt.' 'Ik wou dit hier in België proberen om praktische en om emotionele redenen. Een roast lunch is een perfecte manier om de koelkast leeg te maken op het einde van de week. En het is fijn om eens iets helemaal anders te doen. Maar ik was ook een tikje geïrriteerd door de vele grappen over de Britse keuken. Die kampt met een slechte reputatie en ik wil dat mensen haar een nieuwe kans geven. Er gebeurt zoveel in Groot-Brittannië: er wordt fantastisch gekookt en er worden geweldige producten geproduceerd: ongelooflijke kazen, prachtige room, succulent vlees.' 'Daarom heb ik het ook volgehouden, ook al daagde er maandenlang heel weinig volk op. Na zes maanden sloeg het ineens aan, mensen die de roast hadden geproefd, kwamen terug en brachten vrienden mee. Nu is onze zondaglunch zo succesvol dat we in twee services werken, eentje om 12 en eentje om 16 uur. We hebben ze bewust zo uit elkaar getrokken omdat we willen dat de essentie bewaard blijft: lang en uitgebreid tafelen, zodat er een zondagse rust kan neerdalen.' Sunday Roast: elke zondag bij Sail & Anchor om 12 of om 16 uur, 03 430 40 04, sailandanchor.be'Zondag is bij ons familiedag. Dan is de sfeer gemoedelijk, mag iedereen elkaar bedienen uit grote schalen en staat het speelgoed klaar.' Seppe Nobels, chef van Graanmarkt 13 en zelf vader, vindt het niet erg dat zijn enige sluitingsdag plaats heeft moeten maken voor een zondags familieconcept. 'Het is zo belangrijk dat mensen tijd maken voor elkaar en zondag is daar het ideale moment voor.' Ook het idee dat een gastronomisch restaurant geen geschikte plaats is om kinderen mee naartoe te nemen, wil Seppe graag de wereld uit. 'Als kind namen mijn ouders mij mee als ik een goed rapport had - eerlijk gezegd deden ze het ook als ik een slecht rapport had, anders was ik niet vaak gaan eten. ( lacht) We gingen altijd naar hetzelfde restaurant in Brussel. Ik voelde me daar thuis en ik neem nu op mijn beurt mijn kinderen mee naar die plek. De kinderen die nu op zondag met hun ouders meekomen, zijn onze klanten van de toekomst.' Die laagdrempelige sfeer wil Seppe samen met eigenaars Ilse en Tim ook creëren op zondag in hun eigen restaurant. Voor hen is het vanzelfsprekend dat kinderen mogen rondlopen en spelen in de zaak. 'Er is ook een kindermenu, waarbij het mijn uitdaging is om hen zoveel mogelijk groenten te laten eten.' Dat lukt al aardig bij het voorgerecht, waarbij elk kind zelf zijn soep kan samenstellen. 'Kinderen mogen in de keuken kiezen welke groente ze in hun soep willen en of die soep helder of gemixt moet zijn. Zo'n kommetje gepersonaliseerde soep gaat altijd heel vlot binnen.' Voor Seppe zelf is het ook leuk om een babbeltje te slaan met zijn jonge klanten. 'Ik heb gemerkt dat storytelling heel belangrijk is om kinderen mee te nemen in je verhaal. Als ik hun vertel waar de groenten vandaan komen en welke boer ze kweekt, worden die ineens veel interessanter.' 'Ik vind het fascinerend als mensen beweren dat hun kinderen geen groenten lusten. Dat werkt voor mij heel motiverend om het tegendeel te bewijzen', lacht Seppe. De chef weet intussen hoe hij groente moet presenteren om ook jonge eters enthousiast te maken. 'Kinderen houden van knapperige texturen en felle kleuren. Zo zijn gepekelde radijsjes steevast een hit, omdat ze heel krokant zijn en door hun pekelbadje fluoroze worden. Kinderen worden gek als ik dat op tafel zet.' Als chef zet hij steevast, week of weekend, de verhouding 70% groenten en 30% vis of vlees op tafel. 'Ik keer op die manier het traditionele eetpatroon helemaal om. Ik wil zeker niet iedereen overtuigen om vegetariër te worden, maar het zou wel mooi zijn als op ieders bord groenten een veel prominentere plaats innemen.' Ook voor de volwassenen ligt de nadruk op huiselijkheid. Als voorgerecht komt er een grote pot soep op tafel om zelf uit te scheppen en ook het dessert is telkens een grote taart om te delen. 'Op zondag mikken we op grote tafels: vrienden en familie die de tijd nemen om bij te praten. Maar dan zonder de afwas die zich normaal opstapelt na een familiefeest.' 'Family sunday', elke zondag bij Graanmarkt 13, graanmarkt13. comSarah en Chloé, de dames achter de blog Brussels' Kitchen, houden elke maand een brunchevent in Humphrey, het restaurant van chef Glen Ramaekers in het gebouw van platenlabel Pias. Onder de noemer Le Brunch Club verschijnt er telkens een zevengangenmenu op tafel, waarvan elke gang door een andere chef is bereid. De selectie van chefs wisselt elke maand. 'Het type restaurant dat we op onze blog bespreken, varieert van kleine eettentjes tot topgastronomie', vertelt Chloé. 'Die mix vind je ook terug in het brunchmenu: de gangen verschillen enorm van elkaar, afhankelijk van de chef. Die contrasten maken het spannend. Zo eet je in één menu zowel Tibetaans streetfood als een gastronomisch gerecht met een traag gegaard eitje of een authentieke Italiaanse pasta. De gasten weten nooit wat ze moeten verwachten, behalve dat het hele menu volledig vegetarisch is.' 'We kozen voor Humprey als locatie omdat de keuken groot genoeg is om zeven chefs in los te laten. Maar ook omdat het een open keuken is, zodat alle gasten kunnen volgen wat er in de keuken gebeurt', vertelt Chloé. 'We zijn superdankbaar dat de chefs bereid zijn om hun vrije dag op te offeren voor Le Brunch Club, maar we hebben intussen begrepen dat ze zich gewoon heel goed amuseren. Tijdens de brunch helpt iedereen elkaar met borden dresseren en vaak springen de chefs ook bij in de bediening. De sfeer is gewoon amicaal, dat maakt het ook voor de gasten bijzonder.' Le Brunch Club werkt met een vroege en een late shift. 's Ochtends krijgen Sarah en Chloé veel gezinnen over de vloer en in de late shift zien ze meer dertigers die met een hoop vrienden komen. 'Omdat die de avond ervoor op stap zijn gegaan, vinden zij het leuker om wat later aan tafel te schuiven', zegt Chloé. 'De sfeer is zo ongedwongen dat mensen het liefst de hele dag blijven hangen. De grootste uitdaging is dus de gasten van de eerste service vriendelijk te vragen om te vertrekken, vóór de tweede ronde begint.' ( lacht) Brussels Kitchen heeft elke maand een editie van Le Brunch Club, telkens om 11 of om 14 uur. De volgende data zijn: zondag 11 maart, 8 april, 20 mei, 17 juni, brusselskitchen.com