Getest: zes rode nieuwewereldwijnen

Deze week proeft wijnkenner Herwig Van Hove zes rode nieuwewereldwijnen die je (relatief goedkoop) kan kopen in de Carrefour, Delhaize en Colruyt. Lees zijn bevindingen

Casa del Cerro, cabernet sauvignon 2010, Valle Central Chili Goede, gesloten kleur. Neus van kersen die eerder aan merlot doet denken, na opschudden komt er toch wat cabernet in de onderbouw. Smaak van aangenaam, wat eenvoudig fruit. Kan zelfs dienen als aperitief.

Carrefour: 3,79 euro.

Cabernet Sauvignon 2010, South East Australia Normale kleurconcentratie met een kleine evolutietoets. Neus met goed fruit, als cabernet herkenbaar. De smaak is vrij stevig, geknoopt en toch soepel. Aangename, smakelijke wijn die kan passen bij gerechten als gebraden kip.

Delhaize: 2,99 euro.

Malvida, cabernet sauvignon 2009, Valle Central Chili Normale kleurconcentratie, wat open aan de rand. Neus met een lichte structuur, zoals bij kleine bordeaux. De smaak mist wat fruit en heeft een accent in het bittere. Kan passen bij stoofpotjes.

Carrefour: 4,14 euro.

Leopard’s Leap, cabernet sauvignon/ merlot, 2009, Franschhoek, Zuid-Afrika Goede kleurconcentratie met een kleine evolutietoets. Neus met zwart fruit, diepte en structuur, herkenbaar als cabernet. Stevige smaak met accent op charme. Moet passen bij het type geroosterd vlees.

Delhaize: 6,99 euro.

Michel Torino Collection, tannat/cabernet sauvignon 2010, Argentina Heel goede kleur met gesloten somberheid en een frisse nuance. Neus zoals van stevige bordeaux, met veel nuances. Stevige smaak met goede structuurtannines. Moet nog wat afronden op fles. Voor bij het type geroosterd vlees.

Colruyt: 4,98 euro.

Besluit: het resultaat valt best mee, de primaire valkuilen van schrale bitterheid en brandende alcohol zijn vermeden.

In de traditionele wijnwereld, maar ook in de nieuwewereldlanden, worden de wijngaarden geteisterd door stijgende gemiddelde temperaturen. Die gemiddelde temperatuur is namelijk verantwoordelijk voor het suikergehalte van het sap en meteen ook voor het latere alcoholgehalte in de wijn. Een volumeprocent van 14,5 is zelfs in Bordeaux geen zeldzaamheid meer. In Frankrijk zegt men wat lapidair: “Bordeaux heeft nu het klimaat van Marokko, het Loiregebied dat van Bordeaux en de Champagne dat van de vroegere Loire.”

Door het hogere alcoholgehalte zijn de eisen aangaande het wijnevenwicht nu veel strenger. Het is meer dan ooit nodig dat de alcohol gedragen en omringd wordt door rijpe en juiste fruitcomponenten. De alcohol moet door het fruit worden ‘ingepakt’, anders komt er een scherpe, harde en naakte alcoholsmaak in het glas, waardoor de wijn ongeschikt wordt voor zijn essentiële functie: het begeleiden van gerechten aan tafel.

Het volstaat niet om hiervoor wat overrijpheid na te streven, want deze kan – met de ermee gepaard gaande smaak van gedroogde pruimen – de hoge alcoholconcentraties niet voldoende omhullen (vergelijk: een melige, veel te zoete appel kan nooit fris smaken!).

Het oogstmoment is dus van kritiek belang en het wijnmaken moet zo verlopen dat het fruit onbeschadigd tot in het glas komt, onder meer door koele gisting en delicate, zachte extractie. Dergelijke avant-gardetechnieken zijn nog niet overal – en zeker in de nieuwewereldlanden niet – doorgebroken.

Een tweede belangrijke kwestie waarin de oplopende temperatuur ongunstig kan inwerken is wat men de ‘rijpheid van de bitterheid’ noemt. Deze tannins savoureux komen tot stand door rechtstreeks zonlicht op de schil van rode druiven, de enige drager van kleur en bitter. Hoge temperatuur maar onvoldoende rechtstreeks zonlicht is nefast voor het latere wijnevenwicht: er komt scherp en groen, onrijp bitter van.

Ideaal moeten rijpheid van sap en schillen samenvallen en dat veronderstelt weer avant-gardetechnieken in de wijngaard, zoals het delicaat ontbladeren en uitdunnen.

Juiste rijpheid, fruit en smakelijke bitterheid zijn, gezien het opwarmende klimaat, meer dan ooit dé sleutelparameters voor wijn.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content