Getest: Zes Italiaanse wijnen

Vandaag proeven we zes wijnen uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië. De flessen zijn verkrijgbaar in Carrefour, Delhaize en Colruyt.

Soave DOC 2012, “Il Cantico”

Bleke, waterachtige kleur en een dunne neus in het register peer/appel. De smaak is overgedomineerd door een zure koepel. Geen gastronomische mogelijkheden.

Carrefour: 5,35 euro.

Soave Classico DOC 2013, “Duca del Frassino”, Cantina del Soave

Bleke kleur met een kleine gele nuance en een goed gevulde neus van peer en appel. De smaak is van het zachtzure en rijpe type. Universele witte wijn voor aan tafel, van aperitief tot bereide visschotels.

Delhaize: 4,55 euro.

Pinot Grigio 2013, IGT delle Venezie, Zenato

Kleine gele nuance in de kleuren een brede neus met appeltoets maar geen diepte. De smaak is fris maar wat kort. Past als aperitief en bij oesters.

Delhaize: 5,59 euro.

Soave Classico DOC 2012, Tana di Lupo, Enrico Lenotti

Kleine gele toets in de kleur en een discrete wat dunne neus in het register peer/appel. De smaak heeft een goede, frisse rondeur. Universele witte wijn zoals de andere ‘Soave Classico’ van de reeks.

Carrefour: 6,39 euro.

Orvieto Classico 2013, Sopita

Discrete gele kleurtoets en een neus van wit fruit met diepte. De smaak is fris en eenvoudig met een zuur accent in de finale. Past als aperitief.

Colruyt: 3,99 euro.

Garganega 2013 IGT, Veneto, Le Cenge

Flinke gele nuance in de kleur en een bloemige neus ook van groene appel met goed volume. Goede, evenwichtige smaak met een zeker karakter. Moet passen bij visschotels.

Colruyt: 3,15 euro.

Meer over Soave

Soave, de appellation (DOC) van drie van de flessen van vandaag, komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië. De DOC gaat westwaarts van het Gardameer en in de noordelijke richting tot de Alpen en de grens met Oostenrijk. Ook de beide IGT’s (Indicazione Geografica Tipica) vinden hun oorsprong in de regio Veneto. Met meer dan acht miljoen hectoliter behoort dit gebied tot de meest productieve van Italië.

Bij de installatie van de DOC in 1968 werd het gebied van Soave (maar ook dat van Valpolicella) drastisch uitgebreid naar de vlakke, alluviale gebieden aan de oevers van de Adigerivier (4000 ha) die veeleer geschikt waren voor de graanteelt. Ook de toegelaten rendementen werden opgedreven, vooral door de introductie in de blend van de Toscaanse trebbiano die de lokale trebbiano (een plaatselijke naam voor verdicchio) had verdrongen. Er kwamen karakterloze witte wijnen van, die echter wel de DOC-status hadden.

De betere Soave, met als basisdruif de garganega, komt van wijngaarden op de heuvelflanken en mag sinds 1927 de naam ‘Soave Classico’ dragen. Het gaat hier om 1600 hectare. Het gebruik van dezelfde naam, Soave, voor eenvoudige wijn uit de vlakte zowel als voor karakterwijn van op de heuvels, werkt natuurlijk marktverstorend.

Bij de installatie van de DOCG in 2002 werd dat probleem gedeeltelijk opgelost. De garantita-status is sindsdien voorbehouden voor de betere wijn van de hoger gelegen wijngaarden, met als bijkomende voorwaarden minstens twaalf graden alcohol en minstens zeventig procent garganega in de blend. De resterende dertig procent mogen worden aangevuld met verdicchio, chardonnay of pinot bianco. De Toscaanse trebbiano is voor de garantita verboden. De garganega brengt natuurlijke frisheid in de blend. (HvH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content