Fuel is een nieuw Antwerps bedrijfje dat bereide maaltijden geïnspireerd op topsportvoeding aan huis levert. Door lekker en vers eten te combineren met wetenschappelijke inzichten op basis van gezonde voeding wil het haar klanten steunen in hun gezonde voornemens. De insteek komt dan misschien wel vanuit sportvoeding, toch kan iedereen ervan genieten, ookal ben je gluten- of lactose-intolerant, want veel van hun gerechten bevatten die stoffen niet.

Dat klinkt allemaal wel al oké, maar het is een blik op de site die je overtuigt Fuel eens te proberen: de gerechten zien er gewoonweg erg lekker uit. De recepten veranderen om de twee weken, zodat je elke maand twee keer opnieuw kan liggen kwijlen voor je scherm. Je hebt keuze tussen een vlees-, vis- of vegetarische variant en ook qua hoeveelheid heb je een knoop door te hakken.

Way of...

Op basis van de gewenste resultaten, stelt Fuel namelijk drie portiegroottes voor. Wil je op een gezonde manier gewicht verliezen zonder honger te lijden? Dan kan je kiezen voor Way of lean, dat minder koolhydraten, maar wel veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. 'Gewoon' gezond eten doe je met een Way of balance en sporters zijn gebaat bij een Way of challenge. Hiermee heb je een grotere portie dan bij de twee andere varianten, maar zijn de hoeveelheden van koolhydraten, eiwitten en vitaminen wel meer afgesteld op een actieve levensstijl.

De bereidingen van de maaltijden gebeurt door chef-kok Francesco De Candia van het restaurant Fransesco & Julia, de leveringen per fiets (voorlopig enkel in Antwerpen) werden toevertrouwd aan Parcify. Er zijn ook enkele afhaalpunten.

Genoeg geleuterd, tijd om te proeven! Dit is wat wij ervan vonden:

Katrin

"Het was moeilijk kiezen uit het menu op de Fuel website: de gerechten zagen er allemaal heel smakelijk uit en werden ook mooi in beeld gebracht. Dat klinkt oppervlakkig maar dat doet bij mij veel - denk maar aan die geplastificeerde menukaarten die je op de boulevard van Lloret de Mar krijgt waardoor je nachtmerries krijg van calamares. Soit. Ik besloot voor het visgerecht te gaan - gegrilde zalm, een mix van rode en groene quinoa, asperges en een heerlijk sausje-, mijn vriend koos voor de kip met zoete aardappel. Wat ik handig vond was dat je zelf de grootte van je portie kon kiezen, al hoeft een kleine portie voor mij niet per sé gebrand worden als een gerecht voor mensen die gewicht willen verliezen.

.
© .

Je bespreekt een tijdstip en een dag (daarin waren ze heel flexibel!) en je krijgt je eten in mooie gekleurde kartonnen doosjes aan huis geleverd. Ook hier viel de branding me meteen op: wat fijn om je eten te ontvangen in een aangenaam ogende verpakking in plaats van een wit bakje dat druipt van het vet! Op het doosje staan bereidingsmogelijkheden al hadden onze gerechten gewoon twee minuten in de microgolfoven nodig om geserveerd te kunnen. Mijn "kleine" portie bleek wel even groot als die van mijn vriend die -he he cliché- voor een grote portie was gegaan. Geen foutje van de firma zo blijkt uit de getuigenissen van mijn collega's - ik zou gerust mijn portie kunnen halveren en de volgende dag meenemen als lunch, ware het niet dat het overheerlijk was en ik alles meteen naar binnen heb geschoven. Niet echt "lean" dus, maar wel lekker! Ook over de kip niets dan complimenten. Ons Fuel-avondje was voor ons beiden een verademing - niet omdat we niet vaak bestellen, wél omdat we niet vaak koken. Aangezien we beiden pas laat thuis zijn na het werk hebben we vaak écht geen zin om nog te koken, bovendien is eten na 22h blijkbaar heel ongezond. We leven dus vaak op restaurants, snelle snacks hapklaar uit de koelkast of een bestelling en vergeten soms hoeveel deugd een échte verse maaltijd kan doen.

Voor mij is het concept dus een schot in de roos: een lekker, gezond en vers gerecht waarvan je dankzij de informatie op de website perféct weet wat erin zit, op flexibele uren geleverd en aan een faire prijs (toch voor mensen die gewoon zijn niet zelf te koken). Ik denk dat ik ook pal in de doelgroep zit. Het enige nadeel dat ik zou kunnen bedenken is dat de gerechten maar om de week geüpdatet worden waardoor we het niet élke dag van de week kunnen bestellen."

Lotte

"Mijn lief en ik koken wel graag, maar hebben - ja, dat eeuwige excuus - te weinig tijd om iedere dag een gebalanceerde maaltijd op tafel te toveren. Toen we de kans kregen om Fuel uit te testen, waren we dus heel benieuwd naar het concept. We kozen voor de vegetarische optie, een keer 'way of lean' en een keer 'way of challenge'. De week van onze testdag was de vegetarische optie een quinoasalade met pompoen, fetakaas, muntblaadjes en een frambozendressing. Klonk in ieder geval zeer smakelijk en gezond in de oren.

De levering kwam ongeveer tien minuutjes na het afgesproken uur aan, behoorlijk goed getimed dus. Toch zat ik al klaar aan de deur om naar beneden te hollen, met een rammelende maag. Na 'dankuwel, tot ziens' geroepen te hebben naar de jongen die onze maaltijden kwam leveren, spurtte ik terug te trap op (sportieve levensstijl, mede mogelijk gemaakt dankzij ons liftloze gebouw) en goot ik de maaltijden vanuit de mooie kartonnen doosjes op twee borden. De kleine portie was voor mij bedoeld en de grotere voor mijn lief, die - toegegeven - wat groter en sportiever is en dus wat meer energie kan gebruiken.

.
© .

Qua samenstelling zagen we niet veel verschil, maar de 'way of challenge' zorgde voor een iets voller bord. Al zagen we niet meteen een groot verschil. Wat me opviel was dat ik behoorlijk veel kaas op mijn bord had liggen. Meer dan ik zelf zou kiezen voor een gezonde, lichte maaltijd. Ik ben nochtans een bijzonder grote eter voor mijn kleine postuur. In principe had ik een kleine portie kunnen overhouden om de dag erna als lunch op te eten, maar het was te lekker om te sparen. De combinatie van de ingrediënten was een waar smaakfestijn. Ook de dressing gaf een extra toets en wat pit aan het maal. Aangezien de prijzen niet variëren naarmate de grootte van de maaltijd en we geen verschil zagen in de samenstelling, zou je ook de grootste portie kunnen bestellen en in twee delen, om de volgende dag de rest op te eten. Ons verdict? Een heel erg lekker alternatief voor bestelmaaltijden, waar we graag nog gebruik van maken in de toekomst."

Eva

"Ken je dat soort persoon dat al haar sociaal contact meteen koppelt aan eten? Waarbij een aperitief op een terrasje keer op keer eindigt met samen kokerellen? Die ook (een tikje) lastig wordt als ze een te lange periode geen lekker eten krijgt? Wel, dat soort persoon ben ik. Lekker eten en koken is een belangrijk deel van mijn leven en zelfs voor mij lukt het te weinig. Ik houd de tel niet bij van de avonden waarop ik thuiskom na de gemiddelde etenstijd en uit hangriness (zie bovenstaande dus) dan maar eender wat in mijn mond prop. Zonde natuurlijk, want er gaat niets boven een lichte maaltijd vol groenten en verrassende smakencombinaties. Ik doe dus vreugdedansjes, elke keer wanneer er nieuwe diensten beginnen die gezond voedsel aan huis leveren.

.
© .

Na de euforie van de kennismaking: bestellen maar! Manlief vraagt een vegetarische Way of Balance, ikzelf ga voor een visje in dezelfde portiegrootte. Ik had gekozen voor levering tijdens een vrije dag, waarop ik eerst wou gaan joggen en dan 's middags zou kunnen genieten van een sportvriendelijke maaltijd. Levering is echter pas mogelijk in de namiddag, dus dat plan was een beetje in duigen gevallen. (Nu ja; ik bén gaan joggen, maar daarna heb ik uitgehongerd een pak zoute koekjes verorberd tijdens het wachten op mijn Fuel-levering.)

De koerier kwam aan om kwart over twee, wat een kwartiertje na afgesproken leveringstijd was, maar gezien de koekjes dus geen probleem vormde. Mijn sappig stuk zalm met quinoa, een mengeling van krokante gewokte groene groenten (broccoli, sugar snaps en venkel) en een héérlijke dressing zaten mooi verpakt in een doosje met doorkijkraam. Ik heb echt mijn best gedaan - ik had tenslotte gesport -, maar mijn Way of Balance was eigenlijk te groot. Geen probleem, want de kleine overschot heb ik gewoon een dag later opgegeten. Ook meneer was erg tevreden, al had die niet het minste probleem met de portiegrootte."

(EK)

Fuel is een nieuw Antwerps bedrijfje dat bereide maaltijden geïnspireerd op topsportvoeding aan huis levert. Door lekker en vers eten te combineren met wetenschappelijke inzichten op basis van gezonde voeding wil het haar klanten steunen in hun gezonde voornemens. De insteek komt dan misschien wel vanuit sportvoeding, toch kan iedereen ervan genieten, ookal ben je gluten- of lactose-intolerant, want veel van hun gerechten bevatten die stoffen niet. Dat klinkt allemaal wel al oké, maar het is een blik op de site die je overtuigt Fuel eens te proberen: de gerechten zien er gewoonweg erg lekker uit. De recepten veranderen om de twee weken, zodat je elke maand twee keer opnieuw kan liggen kwijlen voor je scherm. Je hebt keuze tussen een vlees-, vis- of vegetarische variant en ook qua hoeveelheid heb je een knoop door te hakken. Op basis van de gewenste resultaten, stelt Fuel namelijk drie portiegroottes voor. Wil je op een gezonde manier gewicht verliezen zonder honger te lijden? Dan kan je kiezen voor Way of lean, dat minder koolhydraten, maar wel veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. 'Gewoon' gezond eten doe je met een Way of balance en sporters zijn gebaat bij een Way of challenge. Hiermee heb je een grotere portie dan bij de twee andere varianten, maar zijn de hoeveelheden van koolhydraten, eiwitten en vitaminen wel meer afgesteld op een actieve levensstijl. De bereidingen van de maaltijden gebeurt door chef-kok Francesco De Candia van het restaurant Fransesco & Julia, de leveringen per fiets (voorlopig enkel in Antwerpen) werden toevertrouwd aan Parcify. Er zijn ook enkele afhaalpunten. Genoeg geleuterd, tijd om te proeven! Dit is wat wij ervan vonden:(EK)