Getest: de aan huis geleverde voedselboxen van Smartmat en HelloFresh

© -

Smartmat en Hello Fresh leveren iedere week een box vol verse ingrediënten, waarmee je gevarieerde en gezonde maaltijden kan maken zonder zelf de deur uit te moeten. Wij testten deze diensten zorgvuldig uit.

Eet jij ook te vaak opwarm- of afhaalmaaltijden omwille van een nijpend tijdsgebrek? Dan zijn de boxen van Smartmat en HelloFresh misschien wel iets voor jou. Deze diensten werden ontwikkeld voor drukbezette mensen die geen tijd hebben om te winkelen, maar wel zelf willen koken en bovendien gezond en gevarieerd willen eten.

Quanta costa

Getest: de aan huis geleverde voedselboxen van Smartmat en HelloFresh

Wij namen de proef op de som en testten beide diensten voor jullie uit. We kozen voor de vegetarische boxen voor twee personen. De box van Smartmat kost 60 euro voor 3 gerechten voor 2 personen (waarvan 1 van de 3 maaltijden 4 porties bevat) en voor onze levering van HelloFresh betaal je 43 euro (3 maaltijden voor 2 personen). Voor Smartmat komt dat neer op een gemiddelde van 7.50 euro per persoon per vegetarische maaltijd en bij HelloFresh tel je 7.16 euro neer per persoon per vegetarisch gerecht.

Wat schaft de pot

In het geval van HelloFresh kregen we een romige groene curry met zilvervliesrijst en ei; Orzo met tomaat, rode paprika, grana padano en tijm en een vegetarische schnitzel met winterse koolraap en aardappelpuree. Smartmat leverde Halloumiburgers met peterseliehummus en wortelgroentenchips; savooikool met champignons en een pasta met rucalopesto, pijnboompitten en gegrilde aubergine.

Voordelen

– Het kiezen van recepten en winkelen neemt vaak tijd in beslag die moderne gezinnen niet hebben. Deze diensten denken en shoppen voor jou en verlichten dus je weekritme.

– Je leert nieuwe recepten en ingrediënten kennen. Vaak koken we steeds dezelfde maaltijden uit gewoonte en tijdsgebrek. Dankzij deze diensten kom je in aanraking met nieuwigheden, wat je smaakpapillen weer wakker schudt en de zin voor het koken aanwakkert.

– De recepten nemen niet veel tijd in beslag. Gemiddeld tover je in een half uur een lekker maal op tafel.

– Beide diensten werken met verse seizoensgroenten en een grote hoeveelheid biologische en/of inlandse producten. De meeste ingrediënten worden verpakt in recycleerbare materialen. Ze gaan er prat op het milieu hoog in het vaandel te dragen.

Nadelen

– Eens het pakket besteld is, moet je het ook aanvaarden en opeten. Ook wanneer je week er plots helemaal anders uitziet en je eigenlijk geen tijd hebt om te koken.

– Mensen met voedselallergieën en -intoleranties (zoals ondergetekende) zullen niet alle recepten volledig kunnen opsmikkelen. Een huisgenoot met een grote maag is in dit geval wenselijk.

– De prijs: Wie de tijd heeft om zelf naar verschillende winkels te gaan en prijzen te vergelijken, kan goedkoper koken. Wel moet je er rekening mee houden dat in de box kwalitatieve producten zitten die je niet even gemakkelijk zelf kan opsnorren.

– De leveringsuren (bij Smartmat tussen 17u en 22u, bij Hello Fresh tussen 16.30u en 22.30u) zijn niet altijd handig voor drukbezette gezinnen. De (geschatte) leveringstijd wordt op voorhand doorgegeven, maar wie verplichtingen heeft kan niet altijd op tijd thuis zijn om de box in ontvangst te nemen. Bij HelloFresh kan je een voorkeurstijd doorgeven, maar bij Smartmat niet. Wel kunnen de buren ingeschakeld worden bij beide diensten.

– Smaken verschillen. Niet iedereen zal de geleverde ingrediënten met evenveel zin opeten.

Ons verdict

Smartmat en HelloFresh zijn vooral interessant voor mensen die geen tijd hebben om naar de supermarkt te gaan, voor verrassende recepten open staan en van verse gerechten houden. We aten heel wat groenten die we niet snel zelf zouden kopen en ontdekten nieuwe combinaties die we in de toekomst zeker nog zullen uitproberen.

Getest: de aan huis geleverde voedselboxen van Smartmat en HelloFresh

De drie gerechten werden door ons verdeeld over zeven dagen, zodat er ruimte was voor last-minute restaurantbezoekjes of etentjes bij vrienden. Afhaalmaaltijden werden niet genuttigd tijdens het experiment. Wat ook een pluspunt is aan de thuisleveringsdiensten, is dat je erg gezond eet. Zo konden we onze weekendbrunch en zoete tussendoortjes met een gerust geweten naar binnen spelen.

Dagen zonder vlees

Voor elk vegetarisch pakket dat je tijdens deze periode bij Smartmat bestelt, krijg je vijf euro korting. Ook in de gewone menu’s vind je telkens een vegetarische maaltijd.

Surf voor meer info en de prijzen naar de websites van Smartmat en HelloFresh.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content