Getest: 6 witte wijnen uit rode oorden

© Michel Vaerewijck

Vandaag proeven we de gastronomische mogelijkheiden van witte wijnen uit gebieden die vooral bekend staan om hun rode wijnen. Ze zijn verkrijgbaar in Carrefour, Delhaize en Colruyt.

Côtes du Rhône 2013, Les Truffiers

Heel bleke, waterachtige kleur en een fijn maar discreet boeket van wit fruit. Eenvoudige, frisse smaak met goed ingebouwd zuur. Moet passen als aperitiefwijn bij hapjes.

Delhaize: 4,59 euro.

Côtes du Rhône 2013, Blanc Sec

Gele toets van rijp in de kleur en een brede neus met rondeur en diepte. De smaak is present, goed geknoopt en met lengte. Kan bij warme visschotels.

Carrefour: 5,09 euro.

Châteauneuf-du-pape 3013, Château Les Fines Roches

Kleur met geelgroene nuance en een ruime neus met lichte en zware aroma’s. De smaak heeft omvang en is volledig, met goede structuur en lengte. Kan bij het grote viswerk, zoals tarbot uit de oven.

Colruyt: 15,29 euro.

Châteauneuf-du-pape 2013, Closerie de Vaudieu

Gele toets van rijp in de kleur en een ronde, imposante neus met weinig reliëf. De smaak is rond, rijp en met lengte. Past bij vis en gebraden kip.

Delhaize: 15,39 euro.

Luberon 2013, L’Aiguebrun

In de kleur een gele toets van rijp en een frisse, brede neus met gedegen diepte na opschudden. De smaak is gevuld, met lengte en goed geknoopt. Kan bij koude schotels en warme visgerechten.

Carrefour: 4,99 euro.

Luberon 2014, les Hauts Rocs

Bleke kleur met een lichte rode sluier. De neus is fris zonder meer, ook na opschudden. De smaak is eenvoudig en gedragen door een zuur stramien. Als aperitief en bij schelpdieren.

Colruyt: 3,75 euro.

De witte wijn uit gebieden die traditioneel als ‘rood’ kunnen worden omschreven, is er uitsluitend gekomen om toeristen lokaal te verankeren. Men vond dat de toerist, in zijn zoektocht naar typische producten, recht had op een complete wijnkaart met wijnen van de streek.

In de grote Franse wijngebieden drinken ze overigens doorgaans de wijnen van de streek. Zo is riesling uit de Elzas in zowat heel Frankrijk amper te vinden. Hij is alleen te koop in de Elzas, uit een soort streekchauvinisme. De witte châteauneuf-du-pape was vroeger nauwelijks bekend, terwijl hij nu plaatselijk erg succesvol is. Alle witte rhônewijn is er ook in opmars, terwijl die in ons land relatief onbekend blijft.

Het frisse jaar 2013 was trouwens een heel goed jaar voor witte rhône, enigszins vergelijkbaar met bordeaux 2014. Met een koele zomer en een warme nazomer met frisse nachten zijn de omstandigheden er ideaal voor wit.

De gebruikte druivensoorten zoals bourboulenc (frisse florale aroma’s), marsanne (krachtig en met veel potentieel), roussanne (elegante complexiteit), ugni blanc (zuurreserve), grenache blanc (zacht zalvend maar oxidatief), viognier (florale rondeur), rolle of vermentino (frisse zuurheid) enz… brengen bij ons geen tafelgenoegens of -herinneringen teweeg, in tegenstelling tot chardonnay uit de Bourgogne. Zij worden allemaal gekenmerkt door de merkwaardige eigenschap om zelfs bij aanhoudend warm weer toch voldoende zuur te ontwikkelen en dus redelijk frisse wijn op te leveren.

Twee van bovenstaande witte wijnen van vandaag dragen de appellation Luberon. De Luberonstreek is een uitloper van de Provence, met ongeveer 3000 hectare wijngaarden. De nachten (en de winters) zijn er koel, en de witte wijnen behoren tot de beste van de zuidelijke Rhône.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content