Getest: 6 rode wijnen

Wij proeven opnieuw zes rode wijnen tussen 4 en 12 euro die je vindt in Carrefour, Colruyt en Delhaize. In de selectie zitte twee Rasteau, twee Gigondas en twee Villages Cairanne en Sablet.

Les Hauts Rocs, Cairanne 2011, Côtes du Rhône-Villages

Goede concentratie en een mooie intense neus van rood fruit, fruitig en elegant. De smaak is fris en met goede lengte. Moet passen bij geroosterd vlees.

Colruyt: 4,93 euro.

Les Hauts Rocs, Rasteau 2011

Niet de grote concentratie, maar een open kleur en een neus van getemd rood fruit met veel nuance. Uiterst smaakvol bij de aanspraak met goede eenheid in de lengte. Goede wijn. Moet passen bij geroosterd vlees.

Colruyt: 5,55 euro.

Sablet 2012, Côtes du Rhône-Villages

Normale kleurconcentratie en een wat gewone neus van rood fruit en kruidigheid. Frisse smaak maar wat verbrokkeld op het einde. Voor bij geroosterde worst.

Carrefour: 6,59 euro.

La Domelière, Rasteau 2012

Grote kleurconcentratie met spanning aan de rand en een neus van zwart en rood fruit met finesse. De smaak is fris maar goed gebonden, een beetje kort. Voor bij geroosterd vlees.

Carrefour: 6,98 euro.

Domaine de la Chapelle, Gigondas 2012

Grote kleurconcentratie en een krachtige neus van zwart fruit en kruiden. De smaak is krachtig en lang. Moet passen bij geroosterd, edel vlees en oude brokkelgouda.

Delhaize: 11,25 euro.

La Fonr Sereine, Gigondas 2012

Normaal geconcentreerde open kleur en een krachtige, presente neus van zwart, rijp fruit. Grote eenheid van smaak. Kan passen bij geroosterde kip.

Delhaize: 11,75 euro.

Hiërarchie van kwaliteit

Tussen deze wijnen bemerkt u een nieuwigheid: Rasteau staat er als aparte A.O.C. (Appellation d’origine contrôlée) en niet meer als Appellation Villages. De update is gebeurd in 2010 en vraagt om een woordje uitleg.

Het veranderen of installeren van een officiële hiërarchie van kwaliteit binnen een AOC heeft in Frankrijk nogal wat voeten in de aarde. Alles wordt aangestuurd door het INAO: Institut National des Appellations d’Origine.

Vooreerst kan het dekkingsgebied van een beroemde naam verbreed worden. Bijvoorbeeld Lussac-Saint-Emilion, waarin de naam Saint-Emilion is toegevoegd aan de naam van de omliggende gemeente. Op dezelfde manier werd in Bourgogne systematisch de naam van een beroemde Grand Cru-wijngaard, bijvoorbeeld Chambertin, toegevoegd aan de naam van de gemeente Gevrey – die vanaf dan Gevrey-Chambertin mag heten.

In Elzas gebeurde er iets anders: sommige, beter gelegen percelen, werden onder een perceelnaam van de gemeentelijke appellation weggehaald en tot Grand Cru verheven: 51 in aantal vanaf 1975.

In Bordeaux houdt men dan weer van classement. Saint-Emilion wordt in principe om de tien jaar (onlangs nog in 2012) geherklasseerd in vier klassen: Premier Grand Cru Classé ‘A’ (4 chateaus), Premier Grand Cru Classé ‘B’ (15 chateaus), Grand Cru Classé (64 chateaus) en vele Grand Crus. Dat klassement wordt door enkele gedeclasseerden hevig aangevochten. Aan de Medoczijde is er het onaantastbare historische klassement van 1855. Dat installeerde, op basis van de toenmalige marktprijs, vijf categorieën van Grand Cru Classé: van Premier tot Cinquième. Mouton, bijvoorbeeld, is een Premier Grand Cru Classé. Om aan dat starre historische keurslijf te ontsnappen, bedachten de eigenaars en de groothandel in 1932 een nieuwe categorie: de Cru Bourgeois. Die werd in 2003 geactualiseerd in drie niveaus: Cru Bourgeois (151 chateaus), Cru Bourgeois Supérieur (87 chateaus) en Cru Bourgeois Exceptionnel (9 chateaus). Ook dat klassement werd voor de rechtbank hevig bevochten, wat in 2007 leidde tot de definitieve vernietiging ervan.

Voor de Rhône geldt weer een ander systeem. Het immense gebied (meer dan 50.000 ha) is in 1937 gerangschikt in drie appellationklassen: de gewone regionale Côtes du Rhône en – iets hoger in rang – de Côtes du Rhône-Villages, waarvan sommige de gemeentenaam mee in de appellation mogen nemen. Ten slotte zij er de cru’s, met al vanaf 1936 Châteauneuf-du-Pape als vlaggenschip. Voorts Gigondas (1971), Vacqueras (1990) en als jongste Rasteau (2010).

Als een geheel van percelen in de AOC Villages aan de nodige kwaliteitseisen voldoet, kan het bij de INAO de promotie tot cru aanvragen. Daarmee wordt een lange en strenge procedure ingezet. Bij de zes wijnen van vandaag zijn er twee Rasteau, twee Gigondas en twee Villages Cairanne en Sablet.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content