Getest: 6 nieuwe wereldwijnen

In deze aflevering proeven we zes authentieke nieuwe wereldwijnen tussen 3 en 7 euro, verkrijgbaar in Carrefour, Delhaize en Colruyt.

Carmenère 2012, Vina Zamporia Chile

Goede, open kleur en een bordeauxachtige fijne neus die mooi ruimt bij opschudden. Evenwichtige, goed geknoopte wijn met rijpe tanines en goede lengte. Moet passen bij rood vlees.

Carrefour: 5,59 euro.

Pinotage 2012, Klein Karoo Zuid-Afrika

Heel goede, sombere kleur en een frisse elegante neus met wat scherpte na opschudden. De smaak zet zacht aan maar is getekend door zuurheid en bitterheid. Geen gastronomische mogelijkheden.

Delhaize: 3,65 euro.

Shiraz 2011, Richard Hamilton, McLaren Valle, Australia

Heel goede, sombere kleur en een vrij gesloten neus met fijne kruidigheid na opschudden. De smaak is fris maar wat simpel van opbouw. Voor het type geroosterde kip.

Colruyt: 5,99 euro.

Shiraz 2009, Oxford Landing Estates, South Australia

Goede kleur, iets open aan de rand en een mooi ontwikkelde neus met diepte na opschudden. Smaak met mooie lengte en goed geknoopt. Goede wijn, moet passen bij het grote grillwerk met rood vlees.

Delhaize: 6,49 euro.

Malbec 2011, Trapiche Mendoza

Heel goede kleur en een wat gesloten, bordeauxachtige neus met veel diepte na opschudden. Stevige, goed versmolten klassieke smaak. Moet passen bij rood vlees.

Carrefour: 6,49 euro.

Pinotage 2012, Stonecross South Africa

Goede, open kleur met verse nuance en een breed golvende, openplooiende neus. De smaak zet zacht aan met goede lengte en volrijpe tannines. Goede wijn, moet passen bij het type geroosterd rood vlees.

Colruyt: 4,49 euro.

Meer over Nieuwe Wereldwijnen

Er is in de Nieuwe Wereld nog iets anders dan de eeuwige cabernet en chardonnay.

De malbeckdruivensoort is haast overal in Frankrijk zo niet verdwenen dan toch erg op haar retour, behalve in de appellation Cahors onder de naam Côt. Daar moet ze minstens zeventig procent van de druivenmix uitmaken en op de hoger gelegen rotsachtige kalkbodems komt er een wat rustieke zwarte wijn van. In Argentinië is malbeck echter op weg om de belangrijkste rode druivensoort te worden: er komen door perfecte rijping gevulde typische wijnen van die bovendien zeer goed het hout “pakken”. Zo leunen ze toch wat aan bij bordeauxwijn.

Carmenère is dan weer de vedette van Chili. Historisch, in het begin van de achttiende eeuw, lag carmenère aan de oorsprong van de grote kwaliteit van medocwijn. De soort werd er grotendeels verlaten omwille van de gebrekkige vruchtzetting (coulure) met erg lage opbrengsten als gevolg. In 1994 ontdekte men in Chili dat de meeste wijngaarden met merlot eigenlijk beplant waren met carmenère die in de late negentiende eeuw rechtstreeks uit Bordeaux was geïmporteerd. In het ideale Chileense klimaat – carmenère rijpt er zelfs later dan cabernet -, komt er een fijne wijn van met de smaak van merlot en de structuur van cabernet. Kortom: wat bordeauxachtig.

Pinotage is de ‘eigen’ druif van Zuid-Afrika. In 1925 werd op de universiteit van Stellenbosch een kruising op punt gesteld van pinot noir met cinsault. Ter plaatse droeg die toen de naam hermitage, vandaar de contractienaam pinotage. De wijn ervan is, bij rendementen van meer dan honderd hectoliter per hectare, getekend door vluchtige esters zoals het banana-ester amylacetaat. Bij lagere opbrengsten, in de buurt van vijftig hectoliter per hectare, en met veel zorg in de wijnkelder komt er een volle fruitige wijn van voor snelle consumptie.

Dan hebben we nog de Australische shiraz, de wijnsoort die in de noordelijke Rhône als syrah bekendstaat. De Australische versie is zachter en rijper, meer chocolade-achtig dan de kruidige pepersyrah uit de Rhône. De traditionele Australische stijl vindt men vooral in de Barossa Valley en ze wordt wereldwijd erg gewaardeerd.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content