Getest: 6 flessen beaujolaiswijn

Deze week testen we 6 flessen beaujolaiswijn tussen 4 en 7 euro, verkrijgbaar in Carrefour, Delhaize en Colruyt.

Morgon 2012

Goede, frisrode kleur en een neus van mooi rood fruit. De smaak is ook van rood fruit, soepel en fris. Chacuteriewijn.

Delhaize: 6,45 euro.

Morgon, Les Charmes 2012

Goede, frisse kleur en een ruime brede neus van rood fruit. De smaak is soepel maar ook met iets lengte. Kan passen bij vleesgerechten.

Colruyt: 5,10 euro.

Beaujolais-Villages Les Sarmentelles 2011

Goede, frisse kleur en een dito neus van fris rood fruit. De smaak is soepel maar wat verdunnend in fine. Kan passen als koel aperitief.

Colruyt: 4,73 euro.

Beaujolais-Villages Primeur 2013

Stevige, donkere kleur en een typische primeurneus van bananen (amylacetaatester). De smaak zet nog goed aan maar valt helemaal weg op het einde. Winkeldochter.

Delhaize: 4,49 euro.

ChĆ©nas 2011 ChĆ¢teau des Paquelets

Goed geconcentreerde, donkere kleur en een neus van zwart fruit. De smaak is stevig en zacht samen met goede structuur van wat houtlagering. Kan passen bij rood vlees.

Carrefour: 7,09 euro.

Beaujolais-Villages 2010

Vrij lichte kleur en een discrete neus van fijn fruit. De smaak is kort en valt wat weg op het einde. Charcuteriewijn.

Carrefour: 4,75 euro.

Beaujolaiswijn wordt wijnkundig gerekend tot de bourgogne, maar vanuit Bourgogne wordt het gebied dikwijls wat misprijzend beschouwd als ‘rhĆ“ne’, omdat het administratief wel degelijk in het RhĆ“nedepartement gelegen is. Er wordt gemiddeld meer beaujolais gemaakt dan in heel het bourgognegebied samen. Er is er dus veel van, meer dan een miljoen hectoliter, en dat drukt wat op de prijzen.

De naam verwijst naar het stadje Beaujeu, dat al dateert uit de tiende eeuw. De wijn haalt zijn identiteit uit de unieke en enige toegelaten druivensoort gamay. Die doet het op de granieten en schistrijke heuvelflanken van het beaujolaisgebied zoveel beter dan pinot noir, die het op zijn beurt dan weer veel beter doet op de kalkrijke bodems van Bourgogne.

De beaujolaiswijngaarden, meer dan twintigduizend hectare over wel honderd gemeenten, zijn in het noorden van de appellation sterk heuvelachtig en haast vlak in het zuiden. Het noorden, met onder meer de ‘cru’s’ van de appellation, is het meest waardevol. De wijnen, vooral Morgon en Moulin-Ć -Vent, zijn best te vergelijken met de betere bourgognes. De wijn wordt er op een traditionele manier gemaakt, met lange inweektijden en zelfs lagering op eiken hout.

Een substantieel gedeelte van de productie, vooral dan van het zuiden, komt als ‘Vin Nouveau’ of primeurwijn op de markt. In het piekjaar 1992 werd meer dan de helft (600000 hl) op die manier verwerkt. Die wijn wordt gemaakt met ‘gisting onder koolzuur’ (macĆ©ration carbonique). Daarbij wordt een hoge tank, met een inhoud van soms wel driehonderd hectoliter, volgeladen met hele druiventrossen. Door het gewicht wordt onderaan tot dertig procent geplet en begint een normale gisting.

Het koolzuurgas dat daarbij vrijkomt, schermt de bovenliggende trossen af van de zuurstof in de lucht. Binnenin de druiven begint een enzymatische omzetting van de suiker. Daardoor komt het karakteristieke aroma van banaan en dropjes vrij dat typisch is voor primeurwijn. Alles samen duurt het proces twee dagen. De wijn heeft veel weg van gealcoholiseerd fruitsap en na een doorgedreven stabilisatie komt hij op de markt de derde donderdag van november. Hij brengt snel geld op, men zegt dan ook grijnzend dat hij de geur heeft van cashflow.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content