Getest: 6 cava’s

© Michel Vaerewijck

De zes cava’s die we selecteerden en testen zijn rosé, borrelen als limonade, hebben vooral een aperitieffunctie en zijn verkrijgbaar in Colruyt, Delhaize en Carrefour.

Cava Brut Rosé, Oro de Uva

Heel bleke zalmkleur en een discrete, puntige neus van aardbei. De smaak is met fruit en een zoet accent zonder beet.

Delhaize: 7,49 euro.

Cava Metode Traditional, Cordonìu

Frisse, volrode kleur en een neus van rood fruit zoals bij rode wijn. De smaak is sappig met fruit en met vulling. Kan bij het type gebraden kip.

Delhaize: 9,99 euro.

Cava Rosado, Mas Pere, Metodo Traditional

Kleur van zalmrosé en een neus van bessenfruit. De smaak is aangenaam met een licht zoet accent.

Colruyt: 6,99 euro.

Cava Ferriol, Metodo Traditional

Kleur is van zalmrosé met een frisse rode nuance. Neus van fruit van rode wijn. De smaak is goed droog. Kan bij gebraden kip.

Carrefour: 7,29 euro.

Cava Brut, Freixenet, Metodo Traditional

Zalmkleur en een neus van fijn fruit. De smaak is wat anoniem: een allemansvriend.

Carrefour: 9,19 euro.

Cava Gran Barón, Metodo Traditional

Zalmkleur en een neus van rode bessen. De smaak mist vulling en beet.

Colruyt: 4,89 euro.

Meer over openspattende bellen

De gasbellen in spuitwater, schuimwijn of champagne zijn gevormd uit opgelost koolzuur (CO2) ten gevolge van het gistingsproces of – in het geval van spuitwater – onder druk ingebracht. Het door de bel omsloten gas draagt natuurlijk ook de gasvormige samenstelling mee van de vloeistof waarin het werd gevormd. Bij spuitwater ruiken de openspattende bellen naar niets, zowel water als het koolzuur zelf zijn immer reukloos. Bij bier of schuimwijn brengen de bellen de geur op een actieve manier naar onze neus. Ze hebben een geurversterkend effect.

Om een geur te versterken, moet er natuurlijk wel een geur zijn. Heel veel champagnes zijn geur- en smaakloos omdat ze niet voldoende lang gelagerd werden op de gistrest van de tweede gisting op fles.

De gasdruk, en het opborrelen ervan bij het openen en het uitschenken van de fles, heeft echter nog bijkomende effecten. Hij belet de toegang van zuurstof op lange en korte termijn. Schuimwijnflessen met oxidatieschade zijn dan ook uiterst zeldzaam: het alomtegenwoordige koolzuurgas houdt de zuurstof buiten. De ontwikkeling van voldoende gelagerde champagne op fles is niet aan een kleine zuurstofinbreng te danken, maar aan interne processen: de combinatie van aminozuren met alcohol.

Ook op heel korte termijn is de afschermfunctie van de koolzuurdruk effectief: hij belet de oxidatie van de heel vluchtige elementen van het boeket. Daarom geuren echte champagnes en schuimwijnen (waarbij de origine gerespecteerd bleef) zo fijn en aantrekkelijk. Een echt grote champagne is qua geur en smaak een onevenaarbare belevenis.

Ten slotte nog dit: roséschuimwijnen van rode (bitterbeladen) wijn hebben meer kans op smaak en structuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content