Getest: 6 cabernet francwijnen
Cabernet francwijnen hebben een vrij indringende karakter. We proeven zes flessen verkrijgbaar in Colruyt, Carrefour en Delhaize.
La Clotière, Saumur Champigny 2011 Mooie rode kleur en een goede, fijne neus van rood fruit. Gladde smaakaanzet met soepele tannines maar een wat streng einde. Moet passen bij gerechten van het type geroosterd vlees.
Delhaize: 6,29 euro.
Chinon 2011. La Cave d’Augustin Florent
Kleur met een kleine evolutietoets en een neus van viooltjes en framboos, maar ook fijn ontwikkeld. De smaak is soepel en evenwichtig. Goede ‘kleine’ wijn. Moet passen bij vleeswaren van het varken.
Carrefour: 3,99 euro.
Touraine Gamay 2012, Henry Marionnet
Gevulde, sombere kleur en een neus met diepte van zwart fruit. Soepele gamaysmaak met goede expressie maar valt wat tegen op het einde. Salamiwijn.
Carrefour: 7,09 euro.
Chinon 2012
Gevulde kleur met een kleine evolutietoets en een elegante neus van uitbundig rood fruit. De smaak is expressief met een streng einde. Mist wat fruit en past niet bij de neus. Voor bij geroosterd vlees.
Delhaize: 4,69 euro.
Chinon 2011, Domaine des Hardonnières
Normale kleurconcentratie en open aan de rand. De neus is van fijn rood fruit type framboos. Aangename en soepele smaak. Een goede ‘kleine’ die past bij varken.
Colruyt: 5,85 euro.
St-Nicolas de Bourgueil 2012, Domaine du Clos Pichard
Normale, open kleur en een neus van fijn rood fruit type framboos. Goede smaakexpressie, soepel en zacht. Moet passen bij geroosterde worst.
Colruyt: 6,49 euro.
Meer over cabernet franc
De traditionele rode Loire-appellations zijn allemaal gemaakt van cabernet-francdruiven, soms met een kleine hoeveelheid cabernet sauvignon erbij. De cabernet franc verdraagt iets beter een eventuele onrijpheid dan de grote sauvignonbroer uit Bordeaux. Die laatste begint bij onrijpheid echt grassig en bitter te smaken, terwijl de franc een toets krijgt van groene pepers. Onrijpe cabernet sauvignon heeft te veel bitter voor het zeldzame fruit. Op het einde van de smaaksequens in de mond komt het bitter naakt te staan: het fameuze uitschietende bitter dat nooit goed komt. Dan nog liever wat groene pepers.
Wijn van cabernet franc, wat minder rassig dan die van cabernet sauvignon, smaakt altijd pittig fruitig, maar in de grote jaren komt er een suave structuur en vulling bovenop: de perfectie van de zeldzame grote jaren.
De rode Loire-AOC’s zijn de fruitige Saumur-Champigny, de fijne Chinon en de wat boerse Bourgueil. In Bourgueil is men ervan overtuigd dat abbé Baudry, de vader-abt van de lokale abdij, in 1089 de eerste stekken van cabernet franc naar het Loiregebied haalde. In het buurdorp Chinon tipt men op kardinaal Richelieu die in 1631 de plant uit Bordeaux zou hebben laten komen, meer dan een half millennium later.
De onbeheerste expansie van de rode wijngaarden na 1980 _ in 1970 omvatte Chinon ongeveer 700 hectare, vandaag meer dan 1800 _ heeft ongunstige gevolgen gehad. Veel druivenstokken staan er jaarlijks met de wortels in het water. Bij een flinke regenbui staan sommige percelen van Saumur-Champigny dagenlang blank en als je dan de aversie van de wijnstok voor stagnerend water kent… Honderden hectaren werden ontbost, zowel in Chinon als in Saumur-Champigny, om er druiven te kunnen planten en al die kersverse druivenpercelen, drassig of niet, zijn zonder problemen in de AOC-area opgenomen. De beste wijnen komen nog altijd van op de hellingen langs de oevers van de Loire: goed gevulde bewaarwijnen. Van boven op het plateau komen lichtere wijnen, die binnen het jaar mogen gedronken worden. Van de lager gelegen, drassige rivierboorden komen mengwijnen.
Toch zijn de Bourgueilwijnen, ook nu nog, wat hoekig. Van al de rode Loirewijnen hebben ze het meest te winnen bij wat flesveroudering. Het nogal indringende karakter van de meeste cabernet-francwijnen brengt mee dat ze goed passen bij vleeswaren van het varken en bij eenvoudige landelijke gerechten. (HvH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier