Getest: 6 bordeauxwijnen

Vandaag proeven we zes bordeauxwijnen tussen 5 en 8 euro, en verkrijgbaar in Carrefour, Colruyt en Delhaize.

ChĆ¢teau Laborie, CĆ“tes de Bordeaux Castillon 2010

Rode fruitneus van merlot en met nuance. De smaak is stevig met goede structuur en goede lengte. Goede wijn die enkele jaren kan liggen en past bij geroosterd rood vlees.

Delhaize: 5,89 euro.

ChĆ¢teau la Caussade, MĆ©doc 2011 Neus met karakter en finesse en ruime diepte na opschudden. De smaak is van goede structuur maar wat stomp in de expressie. Past bij kip uit de oven.

Colruyt: 6,97 euro.

ChĆ¢teau Croix de Laborde, Haut-MĆ©doc 2011 Neus van doortimmerde cabernet sauvignon met goede eenheid na opschudden. De smaak is mooi traditioneel houtgedragen en met lengte. Goede wijn voor het grote rode vleeswerk.

Colryut: 6,95 euro.

ChĆ¢teau Savoie, CĆ“tes de Bordeaux Castillon 2009

Opspringend rood fijn fruit, ook na opschudden. Soepele aanspraak en stevige lengte met een fris einde. Goede wijn uit een groot, soepel jaar.

Delhaize: 7,65 euro.

ChĆ¢teau Plaisance, CĆ“tes de Bourg 2011

Mooi rood merlotfruit en een soepele, aangename lengte. Past bij geroosterde kip.

Carrefour: 6,29 euro.

CĆ“tes de Bordeaux Blaye 2011 Goed stevig rood fruit en een aangename lengte met eenheid en structuur. Moet passen bij rood vlees.

Carrefour: 6,69 euro

Meer over info

In Frankrijk, en niet alleen daar, worden wijnen benoemd met de naam van de plaats, streek of stad waar de wijngaarden ervan staan. Zo is de naam bordeaux voor wijnproducten onherroepelijk verbonden met rode wijn, maar Bordeaux is ook de naam van een grote, negentiende-eeuwse havenstad aan de oevers van de Gironde in Zuid-Frankrijk.

Naamkundig gezien is de regio waar bordeauxwijn vandaan mag komen echter veel groter dan het gelijknamig stadsgebied. Het omvat het hele Girondedepartement: ongeveer 120.000 hectare wijngaarden met ca. 12.000 wijnboeren, waarvan meer dan de helft hun eigen wijn bottelen en op de markt brengen. Bordeaux is daarmee de grootse wijngaard van Frankrijk, twee keer zo groot als cƓtes du RhƓne, vijf keer zo groot als beaujolais en even uitgestrekt als de hele wijngaard van Chili.

Ongeveer zestig procent van alle in de regio geproduceerde wijn draagt de ‘nederige’ appellation bordeaux (44000 ha). Die wijnen hebben het zeer moeilijk op de markt. Toch heeft de naam bordeaux een zeker prestige. Dat is te danken aan de 171 Crus ClassĆ©s, 3000 hectare in MĆ©doc, 500 hectare in Pessac-LĆ©ognan en 860 hectare in Saint-Emilion. Qua volume zijn dat maar enkele percenten, maar als het op prijs aankomt en op aandacht in de pers, halen ze veruit de bovenhand.

Bodemgebonden als ze zijn, spelen de appellations toch in zekere mate in op de markt. Een negatieve bijklank wordt opgeruimd: Sables-Saint-Emilion wordt Saint-Emilion, Bourgogne Grand Ordinaire wordt Bourgogne en Bas-MĆ©doc wordt MĆ©doc. Of nog meer frequent: een prestige-element wordt toegevoegd. Zo kregen alle gemeentelijke benamingen van bourgogne de naam van hun meest beroemde grand cru aangeplakt: Gevrey werd zo Gevrey-Chambertin en Chambolle werd Chambolle-Mussigny. De naam Saint-Emilion werd uitgestrooid over de wijn van de aanpalende gemeenten, zoals in Lussac-Saint-Emilion. Meer recent veranderden de CĆ“tes in Bordeaux, zoals CĆ“tes de Blaye en CĆ“tes de Bourg. CĆ“tes de Castillon en CĆ“tes de Francs werden CĆ“tes de Bordeaux met het streekelement erbij.

Vandaag zijn vier flessen van dit type: twee zijn CĆ“tes de Bordeaux Castillon, een is CĆ“tes de Bordeaux Blaye en een is CĆ“tes de Bordeaux Bourg. Marketing met de naam Bordeaux blijft, zeker internationaal, erg aantrekkelijk. (Herwig Van Hove)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content