Getest: 6 bordeauxwijnen

Deze week testen we zes goedkope Bordeauxwijnen (uit Delhaize, Carrefour en Colruyt) en hun gastronomische mogelijkheden.

Bordeaux Blanc Sec 2013, Cave d’Augustin Florent Bleke kleur en een rijpe neus met wat citrus (sauvignonaccent) en goed verruimend bij opschudden. De smaak is mooi friszuur en met eenheid. Moet passen bij oesters en koude visschotels.

Carrefour: 4,59 euro.

Château La France Bordeaux Blanc Sec 2013

Lichtgele kleur en een neus met stevigheid en vulling die goed ruimt na opschudden. De smaak is gedegen en gevuld. Goede wijn die kan passen bij kip.

Colruyt: 5,65 euro.

Le Peyrat, Graves 2013

Bleke kleur en een dunne neus zonder diepte of verruiming na opschudden. De smaak is van het banale tafelwijntype.

Colruyt: 4,49 euro.

Château La Commanderie du Bardelet, Bordeaux 2013

Bleke kleur en een neus met rijpheid en eenheid die goed ruimt bij opschudden. De smaak is fris met een mooi sauvignonaccent. Goede wijn die past bij geroosterde kip.

Delhaize: 4,99 euro.

Château Perron, Graves 2013

Bleke kleur met een lichtgele nuance en een rijpe maar ook minerale neus die mooi ruimt na opschudden. De smaak is mooi gestructureerd en met een sémillonaccent. Goede wijn voor bij oesters tot kip.

Delhaize: 6,89 euro.

Château Moulin de Clairac, Graves 2012

Kleur met een lichtgele nuance en een dunne neus, ook na opschudden. De smaak is van banale tafelwijn.

Carrefour: 6,19 euro.

Meer over bordeauxwijn

Bordeaux is net 115.000 hectare wijngaarden de grootste producent van appellationwijnen van Frankrijk. Van eenheid is er echter amper sprake: er zijn zestig verschillende AOC’S en wel zevenduizend wijnboeren. Je hebt een bovenlaag van Crus Classés die ongegeneerd duur zijn, een onderlaag waarvoor zelfs voor één euro per liter geen markt is – en een ruime tussenlaag van minder dan tien euro per fles waar zaakjes te doen zijn.

De kleine AOC’s domineren: veertig procent van alle rode bordeaux van 54.000 hectare draagt de nederige naam ‘bordeaux’, en zestig procent van de witte van 7000 hectare.

In de grote appellationgebieden van Médoc en Saint-Emilion zijn er geen witte versies van de lokale appellations. De excellente witte wijn van Lynch-Bages en de Pavillon Blanc van Château Margaux bijvoorbeeld moeten het doen met de eenvoudige naam ‘bordeaux’ zonder meer. Ze worden dan ook vooral onder de châteaunaam gepromoot. In de andere grote gebieden _ het noordoosten met Blaye en Bourg, het zuidwesten met Graves en Pessac-Léognan en het zuidoosten met vooral Entre-Deux-Mers _ zijn er wel specifieke witte appellations, maar geen rode versies. Rode Entre-Deux-Mers of droge sauternes, laat staan rode, bestaan niet. Het worden eenvoudige ‘bordeaux’.

Witte bordeaux is gewoonlijk een blend van sauvignon blanc en sémillon, maar de sauvignon domineert de smaak.

De wijn van sauvignon blanc is citroenachtig en mineraal stenig van op de kalk en silexbodem. In een gematigd klimaat heeft hij door de koele nachten een friszure toets van pompelmoes en munt. Bij zelfs een zeer kleine toets van overrijpheid komt echter het register van tropisch fruit, zoals mango, granaatappel en kiwi. De sémillonaanbreng in de blend is veeleer bescheiden: hij rondt de scherpe kanten van de smaak wat af en geeft karakter bij de betere.
Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content