Gesmaakt in Gent: acht nieuwe adresjes springen in het oog

Bloch-gebak in Café Theatre. © Michel Vaerewijck

De jongste horeca-adresjes in de Arteveldestad, die zindert als nooit tevoren.

KOFFIE MET BLOCH-GEBAK

De eens zo beroemde banketbakkerij Bloch sloot in 2008, tot verdriet van menig Gentenaar. Hugues en Vera De Breyne van de Gentse eethuizen Patijntje en Nenuphar en sinds kort ook van Café Theatre in de Opera, besloten om Bloch nieuw leven in te blazen. Zij openden in de bar van Café Theatre een toonbank, waarop typische Bloch-klassiekers pronken. Daarvoor werd er een samenwerking gezocht met Stephan Elias, de vroegere bakker van Bloch. Het repertoire is gevarieerd en gaat van viennoiserie zoals amandelcroissant, grenoblette, arad en bolus tot taarten en hartige baksels, zoals kaasrollen en pizzataarten. Na 18 uur gaan de gebakjes weg en concentreert men zich op cocktails.

Schouwburgstraat 7, 9000 Gent, 09 265 05 50, cafetheatre.com

EEN BOON VOOR BONEN

Boon
Boon© Michel Vaerewijck

Iedereen in Gent kende het ijssalon Veneziana. Toen de zaak sloot, kampten heel wat Gentenaren met heimwee. Sara Van Damme is de nieuwe eigenares en gaf het pand een nieuwe invulling. Zij stond achttien jaar voor de klas met hart en ziel, maar was opgebrand. Koken is altijd haar passie geweest en toen het ijssalon vrij kwam, waagde zij haar kans. Zij was zo verstandig om de mooie inrichting met de vloeren, schilderingen en muurlampen uit de jaren 50 van de vorige eeuw te handhaven. Daardoor straalt Boon een heerlijke sfeer uit. De naam koos Sara omdat zij als vegetariër een boontje heeft voor bonen als vleesvervanger. In elke bereiding die uit de keuken komt, is een boontje verwerkt. Zelfs bij de koffie hoort een chocoladeboontje. Wat je wilt eten, bestel je zelf aan de toog. Seizoensalade, klein (9 euro) of groot (14 euro) en huisgemaakte taarten zijn toppers. De salades komen in kommen, gemaakt door een vriendin. Neem je de salades mee naar huis, dan betaal je één euro minder. Sara en haar man spelen toneel en in de toekomst plant Sara huiskamerconcerten en lezingen in een achterliggend zaaltje dat momenteel wordt opgeknapt.

Geldmunt 6, 9000 Gent, 0477 77 01 81, boon.gent

EIGEN OOGST EERST

Gesmaakt in Gent: acht nieuwe adresjes springen in het oog
© Michel Vaerewijck

Chef-kok Toon Deseyne opende op 1 september zijn restaurant Kruidtuin. Hij is jong, vol energie en niet vies van werken. Hij deed ervaring op in de keuken van Alberte, Eetwinkel Cauweberghe en Coeur d’Artichaut. In zijn eigen eethuis staan groenten en kruiden uit de eigen tuin centraal. De modern ingerichte eetzaal heeft een open keuken aan de straatkant. Er wordt gegeten aan natuurhouten tafels in het achterhuis, dat uitgeeft op een ommuurde stadstuin. De beknopte spijskaart toont een mix van klassieke en moderne creatieve gerechten en er is altijd een vlees-, vis- of veggieoptie beschikbaar. Ook de huisgemaakte patisserie is een specialiteit van Toon Deseyne. De lunch van één tot drie gangen is populair en kost 16 tot 23 euro.

Kortrijksesteenweg 27, 9000 Gent, 09 311 99 89, kruidtuingent.be

GEZOND EN ETHISCH VERANTWOORD

Gesmaakt in Gent: acht nieuwe adresjes springen in het oog
© Michel Vaerewijck

De Eskimosite ligt aan de rand van de stad aan het Tolhuisdok. Op deze industriële plek, waar decennialang het gelijknamige ondergoed werd geproduceerd, ontstond een verhuurhal en een hip bedrijvendorp. Nieuwkomer is Factorae, de zaak van Ae Jin Huys. Zij is van Koreaanse origine en startte vier jaar geleden haar Koreaanse cateringzaak Mokja op. Zij kokkerelde op locatie en organiseerde pop-ups, maar vond dat nu de tijd was aangebroken om haar nomadenbedrijf sedentair te maken. Aanvankelijk wilde zij op de site workshops organiseren, maar al snel kwam de buurt met de vraag om ontbijt en lunches te voorzien. Factorae is open van maandag tot donderdag van 8.30 tot 15 uur. De focus ligt op gezonde voeding en producten die ethisch verantwoord zijn.

Wiedauwkaai 23 j, 9000 Gent, 0485 70 03 31, factorae.be

VOOR U GEKAPT

Gesmaakt in Gent: acht nieuwe adresjes springen in het oog
© Michel Vaerewijck

Gentenaars kennen Karen Van San van haar café De Robot aan het Bijlokerhof. Begin september opende zij Gekapt, een restaurant dat voortvloeit uit Karens liefde voor gehakt vlees. Alle gerechten zijn bereid op basis van gehakt. Voor de aanhangers van het vegetarische geloof is er is een vegetarische gehaktvariatie beschikbaar. Ga je voor vlees, dan kan je kiezen tussen bereidingen met rund-, varkens- of lamsgehakt. Voorbeelden van traditionele huiselijke kost op basis van gekapt vlees zijn: vogelnestje, boterham fricandon (gehaktbrood) met kersenconfituur of mosterd, stoemp met worst, balletjes in tomatensaus of boterham met varkensgehakt en pickles. De inrichting houdt het midden tussen een beenhouwerij en een refter. Het kookgedeelte maakt deel uit van de ruimte waar je hoog of laag kunt zitten op oude schoolstoelen. Gekapt ligt in de studentenbuurt en de prijzen zijn licht verteerbaar.

Sint-Pietersnieuwstraat 222, 9000 Gent

TWEE VRIENDINNEN IN HUN STADSJUNGLE

Gesmaakt in Gent: acht nieuwe adresjes springen in het oog
© Michel Vaerewijck

Het lijkt wel alsof Wald er altijd is geweest en toch is deze ontbijt-, lunch-, planten- en boekettenboetiek nog geen twee maanden oud. Initiatiefnemers zijn barista Kim Van Neck en chef-kok Louise Marlier, die gemakkelijk te herkennen is aan haar mondring en tattoos. De twee vriendinnen doen alles samen en slaagden erin om een heerlijk huiselijke sfeer te creëren, waarin bezoekers zich maar al te graag laten onderdompelen. Vanaf de straatkant zie je slechts enkele barkrukken staan aan het raam en een tafeltje met een paar stoelen. Maar eenmaal binnen, kom je in knus gedecoreerde ruimtes, waar een aangename wanorde heerst. Er is van alles aanwezig om de hele dag te blijven hangen: goede muziek, een leesplank en een speelhoek voor de kinderen. Voor de ‘fanfare van honger en dorst’ wachten zelfgemaakte limonade, ijsthee, kefir, chutney, ingemaakte groentjes, pickles, vegan gebak, enz. Er is veel aandacht voor vegetarisch en veganistisch voedsel, met focus op lokaal en seizoensgebonden. De groenten worden eigenhandig geplukt bij de Oogstgoedhoeve. Tijdens de lunch kan je genieten van een ode aan oma, met nostalgisch comfortfood, zoals witloof met ham.

Dendermondsesteenweg 39, 9040 Sint-Amandsberg, waldatheart.be

KAAS IS DE BAAS

Edgar
Edgar© Michel Vaerewijck

Eline Goossens studeerde bestuurskunde, is jong en wilde iets ondernemen. Zij volgde een avondcursus en opende het kaaseethuis Edgar in een karaktervol oud woonhuis, dat op een smaakvolle manier sober werd heringericht. Oorspronkelijke elementen, zoals vloer en schouw, werden in ere gehouden. Je zit op refterstoelen rond een tafel met in het midden een kaasplank, waarop de kaasschotels staan om te delen: met zorg gerijpte kazen, typische streekkazen, zoals de kazen van het Hinkelspel of Damse brie, warme kaas uit de oven met veenbessen of vijgen en notenmix, kaasfondue, raclette of hangop met nectarine uit de oven.

Steendam 62, 9000 Gent, 0477 81 09 69, edgarkaasbar.be

GEZONDE BURRITO

Gesmaakt in Gent: acht nieuwe adresjes springen in het oog
© Michel Vaerewijck

Je kunt kiezen: hoog zitten aan de bar of laag aan tafeltjes tegen de muur. Het comfort is bewust beperkt gehouden, want Holy Guacamoly is geënt op fast casual dining. Baas en initiatiefnemer Gunther De Neve, slager van opleiding, noemt het zelf ‘gezonde fastfood’. In San Francisco en Los Angeles is de Mexicaanse burrito razend populair. Gunther hoopt met zijn Holy Guacamoly snel de markt te veroveren. De formule is eenvoudig: je wijst de in inoxbakken uitgestalde ingrediënten aan die je tussen je zachte, warme tortilla wilt, dan kies je een topping en eventuele sides (nachos) en haal je zelf een drankje uit de koelkast. Eten doe je met je handen: in Holy Guacamoly, op straat, op kantoor of thuis. Een kleine burrito komt op 6,90 euro, een medium op 8,90 euro. Een Holy Student Menu kost 9,50 euro en een Holy Moly Menu 12,90 euro.

Koningin Elisabethlaan 4, 9000 Gent, holyguacamoly.be

Partner Content