Gentse wereldkeuken: 7 originele culinaire adresjes

Mininoedelbar Ramen, gelegen in de Gentse Oudburg. © gf

Trendy eet- en drinkplekken in overvloed in Gent. Wij proeven een aantal lekkernijen voor op bijzondere eeet- en drinkplekken: van Creoolse stoverij over Franse natuurwijnen tot de Afrikaanse treksprinkhaan.

Lokaal

Veggie, homemade, food, tea staat er onder het logo van Lokaal. Deze laagdrempelige eetplek bevindt zich aan de trendy Brabantdam, aan de ingang van het Glazen Straatje met de dames van plezier. Lokaal is een creatie van Arno De Mol. Hij werkte tussen de cupcakes in Julie’s House en is in november 2014 voor zichzelf begonnen. Hij richtte zijn lokaal in met recuperatiemateriaal.

Men komt voor een kruidenthee van herborist Anja Van Geert of voor een ecologische thee van het theebedrijfje van Martijn Rudderman. Hongerigen kunnen kiezen uit dagverse soep, salade, sandwich of quiche, die allemaal 4,5 euro kosten. Alleen de gratin kost 6 euro. Arno kookt met lokale producten van de zelfplukboerderij en draagt ecologie hoog in het vaandel.

Brabantdam 100, 9000 Gent, 0477/199544. Vanaf mei tot september pop-up Dok Dampoort.

Faja Lobi

Gentse wereldkeuken: 7 originele culinaire adresjes
© Wouter Van Vaerenbergh

Jürgen Heytens is stedenbouwkundige van opleiding en startte tien jaar terug B&B Faja Lobi in de Tarbotstraat. Later volgde het gelijknamige eet- en praatcafé met Surinaamse huiskeuken in de Vlaanderenstraat. Daar opent de deur om 8 uur voor het ontbijt.

Bij mooi weer kun je op het gezellige straatterras lunchen. ’s Avonds worden er aperitiefjes geschonken en eet men Creoolse kip met pom tayer (14 euro) of stofue kau metie oftewel Creoolse stoverij (14 euro).

Jürgen financiert met de winst van de zaak herbebossing en de heropstart van de lokale economie in Kongo via de vzw Idiofa Lobi. Iedere gast in de B&B zorgt voor de aanplant van een nieuwe boom, goed voor ondertussen 260 hectare bos.

Vlaanderenstraat 2/4, 9000 Gent, B&B Tarbotstraat 31, 9000 Gent.

Le Petit Botanique

Gentse wereldkeuken: 7 originele culinaire adresjes
© Wouter Van Vaerenbergh

Urban farming & urban food staat er op het uithangbord. In Le Petit Botanique proef je van bereidingen van biologisch geteelde groenten en kruiden uit de eigen stadsboerderij

’t Heiveld in Sint-Amandsberg. Ook de meeste andere producten die chef-kok Joachim Haemers gebruikt, komen van lokale producenten. De inrichting werd opgebouwd uit recuperatiemateriaal en borden en bestek komen uit kringloopwinkels. Het afgedankt materiaal krijgt een tweede leven en op deze manier wordt de afvalberg kleiner.

Le Petit Botanique is een initiatief van de vzw’s Labeur en Compaan, die zich inzetten voor de sociale tewerkstelling van langdurig werklozen.

Kammerstraat 19, 9000 Gent, 09/3919209.

Ramen

Gentse wereldkeuken: 7 originele culinaire adresjes
© Wouter Van Vaerenbergh

Tom Vandenberghe is een nieuwsgierige escapist die avontuurlijke boeken schrijft, zoals New York Street Food en Hanoi Streetfood. Hij is ook de man achter de Eetavontuur kookstudio en de mininoedelbar Ramen. Als de plaatsen aan de hoge en lage eettoog bij Ramen ingenomen zijn, dan is er nauwelijks plaats over om rond te gaan.

Wat er in de eetbar wordt bereid, staat met vilt op de witte tegelmuur geschreven. Het menu verandert maandelijks. Men lepelt en slurpt er gemeenschappelijk uit kommen met tan tan spicy chicken noodle soup minced pork bamboo & egg (12 euro).

Er is een vegetarische versie met groenten in bouillon (11 euro). Een portie edamame sojabonen kost 5 euro en voor een yakitori grilled chicken betaal je 6 euro.

Gentse wereldkeuken: 7 originele culinaire adresjes
© Wouter Van Vaerenbergh

Oudburg 51, 9000 Gent, 0472 337236.

Les Trésors

Gentse wereldkeuken: 7 originele culinaire adresjes
© Wouter Van Vaerenbergh

Bernard Balcaen begon in 2000 in de wijnbusiness als verkoper van klassieke wijnen. Acht jaar later was hij het wereldje een beetje beu en toen kwam hij in aanraking met natuurwijnen. Die wijnen zonder toegevoegde gisten en geen of zeer weinig sulfiet waren voor hem een openbaring: hij had ze nooit eerder geproefd.

Bernard Balcaen heeft zich bijgeschoold via cursussen en bezoeken aan wijnboeren en heeft samen met partner Natacha De Vreese de wijnwinkel Les Trésors geopend. Hij noemt zijn winkeltje met houten inrichting een cave à vins naturels. Hij probeert uitsluitend stabiele en voor iedereen toegankelijke biologische en natuurwijnen te verkopen.

Veel gebeurt op afspraak, want de winkel met bovenliggende B&B is voor de toevallige voorbijganger slechts geopend op zaterdag van 14 tot 18 uur.

Oudburg 55, 9000 Gent, 0477/933447, bernard@lestresors.be.

Bugs

Gentse wereldkeuken: 7 originele culinaire adresjes
© Wouter Van Vaerenbergh

Chef-kok David Creëlle en balletschoolhoudster Liesbet Minne presenteren met hun avondrestaurant Bugs world solution food. Om te besparen op verwarmingskosten is het pand ecologisch vriendelijk ingedeeld: aan de straatkant is er de koffiebar van Le Jardin Bohémien, boven aan de trap is er de B&B van Le Jardin Bohémien en in het achterhuis bevindt zich het restaurant Bugs. Daar kun je op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond smullen van gerechten op basis van insecten.

Het beknopte repertoire is op basis van eetbare insecten als wasmotrups, Afrikaanse treksprinkhaan en buffaloworm. Drie gangen aan 40 euro, vier aan 54 euro en vijf aan 68 euro. David presenteert zijn bereidingen zo aantrekkelijk dat nog nooit iemand is weggelopen.

Burgstraat 19, 9000 Gent, 0476/662148.

Alberte

Gentse wereldkeuken: 7 originele culinaire adresjes
© Wouter Van Vaerenbergh

Deze bar en eetplek ligt buiten het stadscentrum in de volkse buurt rond de Dampoort. Alberte opende half november 2014 en serveert kleine gerechtjes en dranken, zoals natuurwijnen.

Voor de lunch is er een dagschotel aan de prijs van 14 euro. De gerechtjes komen uit de Vlaamse en Franse keuken. Ze zijn bereid met zuivere producten, die niet noodzakelijk bio zijn maar wel altijd gebonden zijn aan een bekende lokale kweker.

Uitbater Phil Dewulf heeft in het Gouden Hoofd gewerkt. Aan zijn zijde staat vriendin Inge De Moor die ervaring opdeed in het Antwerpse restaurant Veranda. Je eet aan oude tekenlessenaars en zit op krukjes. Bij mooi weer beland je op een terras op de achterliggende binnenplaats.

Dendermondse steenweg 78, 9000 Gent, 0484/211210.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content