Gent krijgt eerste zelfvoorzienende saladebar van Europa

Romain Roquette © -

In het Gentse Co.Station, een flexwerksite die recent de deuren opende, huist vanaf eind oktober de tweede Gentse vestiging van salad bar Romain Roquette. ‘Deze vestiging wordt de eerste zelfvoorzienende saladebar van Europa en zelfs een van de pioniers wereldwijd.’

In de tweede vestiging van Romain Roquette worden verticale serres gebouwd, zodat de groenten en kruiden voor de salades ter plekke kunnen worden gekweekt. Als je dagelijks langskomt, kan je op 21 dagen een sla zien groeien van scheutje tot volwaardig gewas.

Seizoenen

Romain Roquette is het geesteskind van Mathieu, Maxime en Brecht, drie vrienden met een gezamenlijke droom: dé saladebar van Gent oprichten. Sinds mei 2015 kan je bij de eerste vestiging van Romain Roquette terecht voor een gezonde maaltijd, om ter plekke op te eten of mee te nemen. De samenstelling van de salades en soepen verandert naar gelang de seizoenen elkaar opvolgen. Bovendien vinden ze dat salades een volwaardig gerecht kunnen en moeten zijn én dat je best werkt met lokale producten.

Aangezien ze bij Romain Roquette graag experimenteren met groenten, kruiden en unieke combinaties, is hun nieuwe concept in het Gentse Co.Station een kolfje naar hun hand.

Meer voedingswaarden, nul pesticiden

Gent krijgt eerste zelfvoorzienende saladebar van Europa
© Romain Roquette

Voorlopig worden er enkel bladgroenten en kruiden gekweekt. ‘Dat heeft alles met plaats te maken. Als je groenten die aan struiken of bomen groeien in de kamer zet, dan verlies je te veel ruimte. Op termijn hopen we dit wel mogelijk te maken.’ De Romain Roqueteers stellen dat deze nieuwe manier van werken ook gezonder is voor de klant: ‘Aangezien de planten gekweekt worden in een optimale omgeving qua temperatuur en licht, zullen ze meer voedingswaarden bevatten dan die uit volle grond. Ook krijgen ze de juiste hoeveelheden voedingssupplementen toegediend en worden er geen pesticiden gebruikt. We blijven bovendien ver weg van alles wat te maken heeft met genetische manipulatie van gewassen.’

Urban Crops
Urban Crops© Romain Roquette

Hoezo, tuinieren is enkel bestemd voor de boerenbuiten? Romain Roquette denkt daar anders over. Wij zijn alvast benieuwd.

Volg de frisse saladjongens via Facebook voor meer info en heerlijke foto’s. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content