Geniet tot de winter van je oogst: fermenteren kan je leren

© Uit: Fermenteren

Je komkommerplant doet het goed en je weet niet waar je moet blijven met al de tomaten die je hebt gekweekt? Dan is fermenteren wellicht iets voor jou. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het namelijk niet iets dat enkel is weggelegd voor topkoks. Het enige dat je nodig hebt, zijn verse groenten en fruit (uit eigen tuin) en weckpotten.

Eerder gaven we je al 10 regels die je zeker moet hanteren wanneer je zelf aan de slag gaat met fermentatie. Vandaag geven we je daarnaast ook nog drie gemakkelijke recepten om thuis uit te proberen.

Een makkelijke techniek voor iedereen (echt waar)

Als je denkt dat fermentatie iets is voor sterrenchefs of mensen met bergen tijd, ben je fout. Het fermentatieproces vraagt dan misschien wel wat tijd, maar dat vraagt het niet van jou. Het enige dat jij moet doen, is wat lekkers in een pot steken, de pot wegzetten en enkele weken geduld oefenen tot dat lekkers zich heeft gecumuleerd tot iets fantastisch en lang houdbaars.

Geniet tot de winter van je oogst: fermenteren kan je leren
Ā© Uit: Fermenteren

Je bent zelfs al vertrouwder met fermentatie dan je denkt: hoe dacht je anders dat bepaalde granen kunnen veranderen in bier? Of druivensap in wijn? Of melk in yoghurt? Of sojabonen in miso? Of… : je snapt het plaatje wel. Voeg ergens micro-organismen (‘de starter’) als gist of bacteriĆ«n aan toe, creĆ«er de ideale omstandigheden en koolhydraten als zetmeel of suiker veranderen als ware het een tovertruc in alcohol of zuren. Fermentatie verandert niet enkel de smaak, maar zorgt er ook voor dat je een lang houdbaar product krijgt.

Het belang van de starter

Voor fermentatie is dus een starter nodig. Dat is een cultuur van bacteriƫn, gisten of schimmels die het proces in gang zetten. Soms zit die starter al in het te fermenteren product en heeft het alleen nog de ideale omstandigheden nodig, zoals de juiste temperatuur. In andere gevallen moet je zelf nog wat toevoegen, zoals suiker of kombucha.

In de onderstaande recepten uit het handboek ‘Fermenteren’ worden telkens verschillende starters gebruikt:

Geniet tot de winter van je oogst: fermenteren kan je leren
Ā© .

Wil je meer te weten komen over fermenteren? Dan kunnen we je het erg complete handboek Fermenteren van Adam Elabd, waaruit we deze recepten plukten, aanbevelen. (Kosmos Uitgevers, ā‚¬20)

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content