‘Gehakt’ van Wim Ballieu: Lang leve gehakt!

In zijn nieuwe receptenboek ‘Gehakt’ toont Wim Ballieu hoe je in de keuken creatief omgaat met verschillende soorten gehakt.

Vlaanderens gehaktballenambassadeur Wim Ballieu heeft een nieuw kookboek uit. En dat is smakelijk nieuws voor foodies die de vleesbereiding in al zijn glorie en met een moderne twist creatief op hun bord willen. Onder de simpele titel ‘Gehakt’ krikt de tv-chef het wat oubollige imago van ‘einde-maand-eten’ op met gevarieerde en verrassende gerechten waarvoor je geen uren in de keuken moet staan.

Als slagerszoon is de authentieke ambacht van het draaien van gehaktballen hem met de paplepel ingegeven. Dat resulteerde al in het gelauwerde lunchconcept ‘Balls & Glory’ (met vestigingen in Gent, Brugge, Antwerpen) en een populair Gehaktballen Kookboek.

Ook in zijn nieuwe receptenbundel gaat de tv-chef secuur te werk. ‘Het perfecte gehakt is een beetje zoals het perfecte lief: niet gemakkelijk te vinden, en het hangt ook nog eens van je smaak af’, aldus de tv-chef in het voorwoord. Zoals bij elk geslaagd gerecht, start ook een goede gehaktbereiding met goede ingrediënten.

Iedere kok heeft zijn geheimen, Ballieu geeft ze van meet af aan prijs in zijn basisrecepten voor zijn verschillende soorten gemalen vlees – van rund, kip, lam, merguez tot vegetarisch. Voor elk wat wils dus.

Wat volgt zijn meer dan tachtig eenvoudige en vernieuwende recepturen, van fingerfood en de obligate klassiekers tot dampende ovengerechten (zoals de lasagne op z’n Vlaams) en schotels met een internationale touch. Bovendien altijd overzichtelijk en mooi in beeld gebracht.

Handig ook is de korte uitleg die zijn creaties voorafgaan. Want gehakt combineer je uiteraard met aubergines, maar ook pakweg venkel, pompoen, bloemkool, paksoi, andijvie en zoete aardappel lenen zich uitstekend in combinatie met het bereide vlees. Verder ook de good old gehaktbroodjes, lekkere tarte tatins, wraps, de onvermijdelijke burgers en de van oorsprong Afrikaanse ‘bobotie’, een smaakbom die u zeker moet uitproberen. (DB)

Gehakt, recepten van Wim Ballieu – 24,95 euro – 208 blz. – Een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts

Wie zijn Gehakt Kookboek wil laten signeren door de auteur, kan terecht op de Antwerpse Boekenbeurs waar Ballieu signeersessies houdt op vrijdag 31 oktober, maandag 10 en dinsdag 11 november (telkens van 14u tot 16u).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content