Gegrilde makreel

Nodig

Nodig

1 volledige makreel (ca. 800 g), schoongemaakt, gefileerd en in de lengte gehalveerd, de centrale bloedlijn en de graatjes verwijderd

eitjes van de makreel (optioneel)

Materiaal:

barbecuestel

Maak de barbecue klaar om op hoge temperatuur te grillen.

Neem de dunnere, blekere delen van de makreel apart, ontvel ze en strooi er zout op. Laat 10 minuten intrekken. Spoel af. Leg 20 minuten in de koelkast. Snij in stukjes (5 mm).

Als de makreel mooie eitjes heeft, zout dan het hele eizakje. Laat 30 minuten intrekken, spoel af. Snij het membraan open, schraap de eitjes eruit, gooi het membraan weg, bewaar de eitjes in de koelkast.

Maak het dikkere gedeelte van de makreel klaar om te grillen. Wrijf de vis 15 minuten voor het grillen in met koolzaadolie en wat zout. Dat maakt de textuur steviger en zal het grillen en snijden handiger maken.

Zorg ervoor dat de barbecue zeer heet is, met de kolen heel dicht tegen het rooster. Wrijf het rooster schoon. Check of de vis door en door geolied is. Leg hem één minuut met de velkant op het rooster. Let erop hoe het visvlees verkleurt. Enerzijds wil je het vel goed krokant bakken, maar de vis moet in de kern een stukje rauw blijven. Draai de vis voorzichtig om, zodat ook de vleeskant een paar seconden tegen de grill zit. Haal de vis van de grill. Leg hem op een plank en snij met een scherp mes in stukken van ongeveer 3 cm dik.

(Uit De Superette Kookboek, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content