Geen halve finale voor Filip Vanmalder

Exit Filip Vanmalder (37). Zijn zeeduivel met een duo van warme en koude peer kon de jury niet voldoende bekoren. Vooral de citrussaus kostte hem een plaats in de halve finale.

Heeft u de uitschakeling al verteerd?

Uiteraard ben ik teleurgesteld. Ik ben wekenlang met het programma bezig geweest en heb al die tijd mijn uiterste best gedaan om me te bewijzen. Na zoveel weken intens samenwerken met leuke medekandidaten, twee topchefs en een supertoffe crew is het jammer om het schip te verlaten – ik voel me als een kind dat zijn speelgoed moest afgeven. Maar ik moet eerlijk zijn: na mijn huwelijk en de geboorte van mijn zoontje is mijn deelname aan het programma de mooiste passage uit mijn leven. Wie kan zeggen dat hij kookles heeft gekregen van twee sterrenchefs? Toen Peter en Sergio me aan het einde van de rit vertelden dat “mijn diamant nu wel bijna geslepen is” was dat voor mij een groot compliment.

Waar komt uw interesse voor het koken vandaan?

Ik ben er eigenlijk nog maar drie jaar mee bezig. Ik was gestopt met voetballen en ging veel reizen, vooral naar Zuiderse landen als Spanje, Portugal, Mexico en Thailand. Tijdens die vakanties bezocht ik lokale restaurantjes, wat mijn passie voor de Zuiderse en Oosterse keuken aanwakkerde. Eenmaal terug in België ben ik dan ook naar verschillende gerenomeerde restaurants getrokken die bekend staan om hun uitheemse en exotische plats. Ik heb mijn kookkunsten dus vooral verworven door te stelen met mijn ogen: ik kijk, leer en experimenteer. Ik zie welke producten gebruikt werden, en op basis daarvan schrijf ik zelf de recepten uit. Dat was wellicht ook een van mijn sterkste punten in het programma.

U stelt dus liever zelf een kookboek samen dan bestaande titels te gebruiken.

Echte kookboeken gebruik ik pas sinds de dag dat Sergio en Peter lieten weten dat we daar beroep op mochten doen. Terwijl andere kandidaten dus stapels boeken aansleepten, moest ik het doen met het kookboek van de Boerinnenbond, geleend van mijn moeder, en twee boekjes van Colruyt die mijn schoonmoeder me bezorgde. Ondertussen heb ik zelf wat kookliteratuur aangeschaft.

Concentreert u zich voortaan weer op uw baan als politieagent, of kiest u voor een culinaire carrière?

Het was van kleins af aan mijn droom om bij de politie te gaan. Ik heb er mijn loopbaan opgebouwd over een lange periode en dus wil ik die niet zomaar weggooien. Als ik alles op een rijtje zet, ben ik er ook nog niet aan toe om zelf een restaurant te openen. Maar zeg nooit nooit. Stiekem koester ik nog wel een droom om een restaurantje te beginnen in Lissabon, maar dat zijn plannen voor later.

Hanne Vlogaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content