De beste methode om schuimwijn te maken, is de méthode champenoise. Daarbij laat men een witte (of rosé) wijn, door toevoeging van gist en suiker, een tweede keer gisten in de fles, met koolzuurbelletjes tot gevolg. Nadien blijft de schuimwijn een aantal maanden rijpen op zijn gistrest, en wordt een bepaalde dosis likeur toegevoegd als aanzoeting.
...

De beste methode om schuimwijn te maken, is de méthode champenoise. Daarbij laat men een witte (of rosé) wijn, door toevoeging van gist en suiker, een tweede keer gisten in de fles, met koolzuurbelletjes tot gevolg. Nadien blijft de schuimwijn een aantal maanden rijpen op zijn gistrest, en wordt een bepaalde dosis likeur toegevoegd als aanzoeting.Overal ter wereld wordt deze methode toegepast. Maar de schuimwijn mag alleen champagne genoemd worden als hij afkomstig is uit de regio Champagne. In andere Franse regio's heet hij crémant, in Spanje cava, in Duitsland Sekt, in Zuid-Afrika cap classique, enzovoort. Let ook op de vermelding méthode traditionnelle (of een vertaling daarvan), dan ben je zeker dat de champagnemethode werd gebruikt. Schitterende rosé schuimwijn (van pinot noir, chardonnay en gamay) van het biodynamische domein Clos des Vignes du Maynes uit Macon in Bourgogne.oenologic.beDeze crémant van 100% chardonnay toont het talent van deze bekende wijnbouwer uit Beaujolais. Hij is bovendien 'extra brut', dus minder aangezoet.wijnen-dekok.comDeze topproducent in Bourgogne verrast en verrukt met deze crémant van 100% chardonnay, fijn en elegant zoals een goede champagne.wijnmakelaarsunie.beHeerlijk verfrissende en feestelijke rosé crémant van cabernet franc, de belangrijkste druif voor rode wijn in de Loirestreek.oenologic.beDeze invoerder, gespecialiseerd in schuimwijn, pakt uit met deze crémant van 100% chardonnay, beter dan heel wat champagnes, en de helft goedkoper.bullesfines.beFijne mousse, evenwichtige smaak en mooie balans tussen romigheid en frisheid: deze crémant van een familiedomein uit het Franse zuiden heeft alles om te bekoren. wijnmakelaarsunie.beTwee jaar gerijpte crémant van pinot blanc, pinot noir en chardonnay. Genereus aangezoet, zodat je hem beter schenkt na de maaltijd, of bijvoorbeeld bij ganzenlever.bullesfines.beCava wordt gemaakt zoals champagne, vaak met lokale druiven (xarel.lo, macabeu, parellada). Dit uitstekende wijndomein in Catalonië toont hoe goed cava wel kan zijn.labuenavida.beUitmuntende schuimwijn van een topdomein uit Duitsland, gemaakt van 100% pinot noir, zonder aanzoeting.bullesfines.beGemaakt van pinot noir en chardonnay, dezelfde druiven als in Champagne, door de jonge oenologe Elunda Basson uit Stellenbosch. Twee jaar gerijpt op de gistrest.rouseu.beVoor prosecco vindt de tweede gisting doorgaans plaats in een gesloten tank, in plaats van in de fles. Ziehier het bewijs dat dat ook een prima schuimwijn kan opleveren.wijnen-dekok.comProsecco uit de topregio Valdobbiadene die alles heeft waar de liefhebber van schuimwijn naar verlangt: frisheid, evenwicht, levendige mousse, droge afdronk.grappolo.be