Geef de zomer meer smaak

Marineren of infuseren? Beide technieken voegen smaak toe aan gerechten. Ze zijn daarom zeer geschikt voor zomerse bereidingen.

Marineren of infuseren? Beide technieken voegen smaak toe aan gerechten. Ze zijn daarom zeer geschikt voor zomerse bereidingen, omdat je met een minimum aan moeite een maximum aan smaak bekomt.

De principes achter infuseren en marineren liggen tegenover elkaar: daar waar tijdens infuseren smaak wordt onttrokken, wordt tijdens marineren smaak toegevoegd.

Bij een infusie worden aromatische ingrediënten toegevoegd aan een vloeistof, zoals suikersiroop, room, olie of alcohol. Het geheel wordt verwarmd, waarna men het laat afkoelen en ’trekken’.

De warmte zorgt voor de ’transfer’ van de smaken. Nadien kan deze infusie verwerkt worden in tal van gerechten, zoals sausen, soepen, roomijs en dergelijke.

Bij een marinade wordt een hoofdingrediënt (veelal vis of vlees, maar groente of fruit kan ook) enige tijd in een aromatisch mengsel gelegd. Bedoeling is dat de aroma’s van de marinade indringen in het te marineren ingrediënt.

Marinades bevatten vaak een vloeibare component (wijn, vruchtensap, yoghurt), maar kunnen ook alleen uit droge elementen bestaan. Dan spreekt men van spice rubs , omdat het mengsel letterlijk in het product wordt gewreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content