GaultMillau bekroont de jonge chef Dimitry Lysens

De nieuwe culinaire gids GaultMillau bekroont Dimitry Lysens van het Tongerse Restaurant Magis tot jonge chef van het jaar. Ook Thomas Locus (Bistro Margaux) en Pierre Massin (Chai Gourmand) kregen de onderscheiding.

‘Uiteraard ben ik heel blij met deze titel. Vorig jaar behaalden we al 16/20 in de culinaire gids. Dit jaar komt daar nog een puntje bij’, aldus de succesvolle Dimitry Lysens. Na deze onderscheiding verwacht hij dat het restaurant een nog grotere toeloop zal hebben. ‘De titel zal zijn effect niet missen. Mensen zullen sowieso een kijkje willen nemen in het restaurant en de keuken uittesten. Of wij de lat nu hoger gaan leggen? We zijn constant op zoek naar verbetering in het bord. Elke dag opnieuw. Dat zit zo ingeburgerd in het keukenpersoneel.

Er zijn nog amper chefs te vinden die durven uitpakken met de moleculaire keuken. Het chemisch gegoochel heeft plaatsgemaakt voor de eerlijke, eenvoudige keuken.

Ook in Restaurant Magis is die trend naar de echte keuken zonder franjes al een tijdje ingezet. ‘Restaurant Magis bestaat nu zeven jaar. Ik moet bekennen dat ik mij in die jaren ook heb ‘bezondigd’ aan de moleculaire keuken. Het is duidelijk dat chefs nu terugkeren naar de natuurkeuken, met respect voor het product. Dat is meer mijn ding. Verse groenten en kruiden die uit de tuin komen. Zuivere, ongecompliceerde gerechten in het bord… I love it.’

Voor Dimitry is varkensvlees een echt topproduct: ‘Je kunt er smakelijke stoverijen mee bereiden, maar je kunt er ook andere kanten mee uit. Bovendien laten we geen enkel deel van het varken blijft ongebruikt. Poten, oren, wangen, alles gaat in potten en pannen.’

Restaurant Magis brengt elke maand een nieuwe kaart. ‘Telkens met een smakelijke eyecatcher, een gerechtje dat er uitspringt en dat op veel applaus wordt onthaald’, voegt hij er nog aan toe.

Naast Dimitry Lysens kregen ook Thomas Locus van ‘Bistro Margaux’ in Sint-Martens-Bodegem en Pierre Massin van ‘Chai Gourmand’ in Gembloers de trofee van jonge chef van het jaar. GaultMillau 2012 ligt vanaf maandag in de winkel voor 27 euro. (DB)

Dit zijn de beste restaurants van België volgens GaultMillau

19,5 Hof van Cleve 9770 Kruishoutem

19 Comme Chez Soi 1000 Brussel

19 Sea Grill 1000 Brussel

18 Bartholomeus 8301 Heist-aan-Zee

18 Bon-Bon 1150 Brussel

18 Danny Horseele 8380 Lissewege

18 De Jonkman 8310 Sint-Kruis (Brugge)

18 De Karmeliet 8000 Brugge

18 Hertog Jan 8200 Sint-Michiels

18 In de Wulf 8951 Dranouter

18 L’ Air du Temps 5310 Noville-sur-Méhaigne

18 Lunch-Lounge Het Gebaar 2000 Antwerpen

18 Pastorale 2840 Reet

18 t Fornuis 2000 Antwerpen

18 t Zilte 2000 Antwerpen

17 A’qi 8000 Brugge

17 Auberge de Herborist 8200 Sint-Andries

17 Bruneau 1083 Brussel

17 Château du Mylord 7890 Ellezelles

17 Den Gouden Harynck 8000 Brugge

17 Dôme 2018 Antwerpen

17 Hof Ter Eycken 9400 Ninove

17 L’ Essentiel 5020 Temploux

17 L’ Eveil des Sens 6110 Montigny-le-Tilleul

17 La Durée 8870 Izegem

17 Le Coq aux Champs 4557 Soheit-Tinlot

17 Le Fou est belge 5377 Heure (Nam.)

17 Le Passage 1180 Brussel

17 Le Prieuré Saint-Géry 6500 Solre-Saint-Géry

17 Lemonnier 5580 Lavaux-Sainte-Anne

17 Les Gourmands 7040 Blaregnies

17 Li Cwerneu 4500 Huy

17 Lijsterbes 9290 Berlare

17 Magis 3700 Tongeren

17 Nuance 2570 Duffel

17 Slagmolen 3660 Opglabbeek

16 Auberge de la Grappe d’Or 6767 Torgny

16 Benoit en Bernard Dewitte 9750 Ouwegem

16 Bienvenue chez Vous 5000 Namur

16 Chai Gourmand 5030 Gembloux

16 Couvert Couvert 3001 Heverlee

16 Cuisinémoi 5000 Namur

16 Cyrano 4950 Waimes

16 D’ Eugénie à Emilie 7331 Baudour

16 De Cuylhoeve 2440 Geel

16 De Pastorie 2460 Lichtaart

16 De Plezanten Hof 9220 Hamme (O.-Vl.)

16 De Schone Van Boskoop 2530 Boechout

16 Esmeralda 8300 Knokke-Heist

16 Eyckerhof 2880 Bornem

16 Fidalgo 3300 Tienen

16 Figaro 3500 Hasselt

16 Folliez Restaurant 2800 Mechelen

16 Herbert Robbrecht 9120 Vrasene

16 Het Land 2590 Berlaar

16 Hostellerie Gilain 5503 Sorinnes

16 Hostellerie Lafarque 4860 Pepinster

16 Hostellerie St-Nicolas 8906 Elverdinge

16 Jaloa 1000 Brussel

16 Jan Van den Bon 9000 Gent

16 JER 3500 Hasselt

16 Kamo 1050 Brussel

16 Kasteel Diependael 1982 Elewijt

16 L’ Eau Vive 5170 Arbre (Nam.)

16 L’ Impératif 7020 Maisières

16 La Cinquième Saison 7000 Mons

16 La Fontaine Saint-Vincent 7060 Soignies

16 La Paix 1070 Brussel

16 La Truffe Noire 1000 Brussel

16 Le Chalet de la Forêt 1180 Brussel

16 Le Coriandre 1170 Brussel

16 Le D’ Arville 5100 Wierde

16 Le Fox 8660 De Panne

16 Le Gril Aux Herbes d’Evan 1780 Wemmel

16 Le Jardin des Bégards 4000 Liège

16 Le Pilori 7191 Ecaussinnes-Lalaing

16 Les Gribaumonts 7000 Mons

16 Michel 1702 Groot-Bijgaarden

16 Molenberg 8550 Zwevegem

16 Philippe Fauchet 4470 Saint-Georges-sur-Meuse

16 Samouraï 1000 Brussel

16 Senza Nome 1030 Brussel

16 t Aards Paradijs 9850 Merendree

16 t Korennaer 9100 Nieuwkerken-Waas

16 t Laurierblad 9290 Berlare

16 t Overhamme 9300 Aalst

16 Table d’Amis 8500 Kortrijk

16 Waterschoot 2310 Rijkevorsel

16 Zur Post 4780 Saint-Vith

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content