Frituur blijft populairste plek voor snelle hap

© Jonas Hamers/BELGAIMAGE

Een Belg die informeel buiten de deur wil gaan eten, doet dat het vaakst in een frituur. Dat zegt de Belgian Modern Restaurants Association (Bemora), de horeca-branchegroepering die de Belgische restaurantketens verenigt.

Uit een studie van TNS Sofres, die werd afgenomen bij 1.717 Belgische mannen en vrouwen tussen 16 en 65 jaar, werd duidelijk dat de frituur nog altijd de populairste eetgelegenheid is voor een informele maaltijd. Maar liefst 16 procent van de ondervraagden vonden dat de beste plek om gauw iets te eten. Daarna volgen de sandwichbars met 14 procent en de supermarkt met 13 procent.

Uit de cijfers blijkt bovendien dat de Belg zes op tien keer (57 %) een maaltijd afhaalt. Daarmee is hij koploper in Europa voor Nederland (47 %) en Frankrijk (41 %). Ook voor die afhaalmaaltijden gaan de Belgen opnieuw het vaakst naar de frituur (20 %), gevolgd door de supermarkten (19 %) en de sandwichbars (18 %).

“Niet meer moeten koken”

Wanneer mensen ter plaatse eten, doet 18 procent dat in tavernes of brasseries, 14 procent gaat naar een eetgelegenheid waar hamburgers verkocht worden en 11 procent eet in de frituur zelf. De studie omvat ketens als Colmar, Pizza Hut of Exki, maar ook onafhankelijke kebabzaken, bakkers of broodjeszaken. De belangrijkste reden die de ondervraagden opgaven voor het nuttigen van een informele maaltijd is “de honger stillen” (29 %), daarna volgden “niet moeten koken” (25 %), “zichzelf verwennen” (22 %) en de “goede prijs-kwaliteitsverhouding” (22 %). (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content