Frisse visgerechten voor wie duurzaamheid op het menu wil zetten

Vis is heerlijk en gezond, maar wie belang hecht aan duurzame voeding weet dat het geen sinecure is om de ‘juiste’ keuze te maken. Deze frisse visgerechten zijn allemaal te maken met verantwoord gevangen of gekweekte vis. En, niet onbelangrijk: ze zijn nog eens vingerlikkend lekker ook.

Frisse visgerechten voor wie duurzaamheid op het menu wil zetten
© .

Met dit lichte hapje verras je je gasten gegarandeerd, zonder dat het je erg veel moeite hoeft te kosten. Dat is eens wat anders dan een toastje met gerookte zalm!

Verantwoorde keuze: zoek naar Atlantische zalm met een MSC- of ASC-label, die staan voor een duurzame visvangst of -kweek. Ook biologisch geteelde zalm is een duurzame keuze.


Frisse visgerechten voor wie duurzaamheid op het menu wil zetten
© .

Een heerlijk friszuur voorgerecht om de maaltijd te starten in Scandinavische sferen, of om van te genieten als onderdeel van een heerlijk uitgerekte brunch.

Verantwoorde keuze: vraag je vishandelaar naar maatjes met het MSC-label of kijk uit naar de vissen die gevangen werden in de Noordzee.


Frisse visgerechten voor wie duurzaamheid op het menu wil zetten
© .

Een fris en fruitig voorgerecht dat – behalve het kort bakken van de langoustines – helemaal op voorhand te bereiden is en de honger aanscherpt. Schotel dit voor aan je gasten en ze voelen zich meteen welkom aan jouw tafel.

Verantwoorde keuze: kijk uit naar het MSC-label, dan ben je zeker dat je een goed product in handen hebt. Ook vangst met speciale vallen in de Noordoostelijke Atlantische Oceaan is helemaal oké, maar als je alleen naar de herkomst kijkt, heb je minder garanties: er zijn nog andere courante vangsttechnieken die wel een desastreus effect op de omgeving kunnen hebben.


Frisse visgerechten voor wie duurzaamheid op het menu wil zetten
© .

Schelpjes zien er altijd exquis uit, maar zijn in wezen erg simpel te bereiden. Ze hebben niet veel meer nodig dan een uitje, wat look en een scheut wijn om te schitteren.

Verantwoorde keuze: deze schelpdieren komen in ons land vaak uit Frankrijk of Nederland en de visserij ervan brengt weinig schade toe aan het ecosysteem. Om zonder zorgen van te genieten dus!


Frisse visgerechten voor wie duurzaamheid op het menu wil zetten
© .

Dit feestelijke hoofdgerecht vergt iets meer werk en vaardigheden, maar wie graag experimenteert met allerlei technieken zal er zich gegarandeerd mee kunnen uitleven.

Verantwoorde keuze: kies voor gekweekte snoekbaars uit Nederland; daar heeft de teelt een minieme impact op de omgeving en doet het Duurzaam Snoekbaarscollectief veel onderzoek naar diervriendelijkheid en waterkwaliteit.


Frisse visgerechten voor wie duurzaamheid op het menu wil zetten
© .

Asperges, rivierkreeft, saffraan en een scheut champagne: dit luxueuze gerecht heeft alles in huis om te verleiden.

Verantwoorde keuze: ook rivierkreeftjes hoef je niet ver te zoeken, want de meest duurzame worden in Europa gevangen. Ook in Noord-Amerika heeft de teelt amper een effect op de omgeving.


Frisse visgerechten voor wie duurzaamheid op het menu wil zetten
© .

Een gerecht voor wie niet bang is om vet te gebruiken. Op de ingrediëntenlijst staat bijna een hele fles olijfolie, maar vergis je niet: het resultaat is vederlicht.

Verantwoorde keuze: al is niet alle heilbot in de winkels duurzaam gevangen, kan je de drie soorten (Groenlandse, Atlantische en Pacifische) wel allemaal onder een MSC-label vinden.

Om alle twijfel in de visafdeling van je winkel weg te nemen, kan je de app VISwijzer installeren op je smartphone. Dan weet je al na enkele klikken welke vis en vangstwijzen een minimale invloed hebben op het milieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content