Dat blijkt uit een onderzoek van reisbijstandsorganisatie Touring in samenwerking met haar Nederlandse zusterorganisatie ANWB. Shoppen in de luchthaven blijkt in de meeste gevallen wel nog altijd goedkoper dan in de stad, maar de prijsverschillen tussen de luchthavens onderling zijn heel groot. Voor het onderzoek werden 60 producten vergeleken in elf grote Europese luchthavens en in de stadswinkels van München, Amsterdam en Brussel.

In Brussels Airport is de consument wel aan het goede adres voor kleding. Voor parfum ben je het goedkoopste af in Londen, voor eten en chocolade is dat München. Elektro, cd's en dvd's zijn het duurst in Amsterdam. Tabaksproducten, alcohol, elektro, frisdrank en eten zijn in het leeuwendeel van de gevallen duurder op de luchthaven. Over het algemeen is Londen de goedkoopste luchthaven en Praag de duurste.

Voor de meeste producten ben je wel nog altijd goedkoper af in de luchthaven. Het taxfree systeem werd in 1999 weliswaar afgeschaft, maar de Belgische luchthavenshops hebben beslist om de 21 procent btw toch niet door te rekenen aan de klant. Door de grote onderlinge prijsverschillen tussen de luchthavens is het voor de reiziger wel moeilijk om een efficiënte koopstrategie uit te dokteren. Touring raadt aan zich eerst te informeren alvorens te shoppen op de luchthaven. De organisatie vraagt wel een meer eenduidige prijzenpolitiek en vergelijkende tabellen op de luchthavenwebsites van de prijzen op de verschillende bestemmingen.

"Nergens ter wereld chocolade van Belgische topmerken goedkoper dan op Brussels Airport"

"Nergens ter wereld kan je chocolade van de grote Belgische topmerken goedkoper kopen dan in de taxfreeshops van Brussels Airport." Dat zegt Jan Van der Cruysse, de woordvoerder van Brussels Airport, in een reactie op het onderzoek van de reisbijstandsorganisaties Touring en ANWB. Volgens Van der Cruysse wordt er nergens in de hele wereld zoveel chocolade verkocht als op Brussels Airport.

"En voorbij de grenscontrole kan je nergens ter wereld chocolade van topmerken als Neuhaus, Godiva en Corné Port-Royal goedkoper kopen dan in de dutyfreeshops van Brussels Airport", zegt hij. Voor wie het toch elders goedkoper zou vinden, wijst de woordvoerder op de laagsteprijsgarantie van Belgian Sky Shops, de uitbater van de meeste luchthavenshops. Ze betalen het verschil dus terug.

Van der Cruysse meent ook dat je geen appelen met citroenen mag vergelijken. "Aan de landzijde wordt een luchthaven beschouwd als een zogenaamde 'prime site', net zoals een pretpark of een plaats die toeristen aantrekt. Dan moet je de prijs van de luchthaven ook vergelijken met de prijs van bijvoorbeeld het Atomium of Walibi, niet met de supermarkt", aldus de woordvoerder. Chocolade en taksvrije producten op Brussels Airport worden verkocht aan de scherpste prijzen, zegt Van der Cruysse nog. "Ze worden voortdurend gebenchmarkt met prijzen op andere Europese luchthavens". (Belga/RDM)

Dat blijkt uit een onderzoek van reisbijstandsorganisatie Touring in samenwerking met haar Nederlandse zusterorganisatie ANWB. Shoppen in de luchthaven blijkt in de meeste gevallen wel nog altijd goedkoper dan in de stad, maar de prijsverschillen tussen de luchthavens onderling zijn heel groot. Voor het onderzoek werden 60 producten vergeleken in elf grote Europese luchthavens en in de stadswinkels van München, Amsterdam en Brussel. In Brussels Airport is de consument wel aan het goede adres voor kleding. Voor parfum ben je het goedkoopste af in Londen, voor eten en chocolade is dat München. Elektro, cd's en dvd's zijn het duurst in Amsterdam. Tabaksproducten, alcohol, elektro, frisdrank en eten zijn in het leeuwendeel van de gevallen duurder op de luchthaven. Over het algemeen is Londen de goedkoopste luchthaven en Praag de duurste. Voor de meeste producten ben je wel nog altijd goedkoper af in de luchthaven. Het taxfree systeem werd in 1999 weliswaar afgeschaft, maar de Belgische luchthavenshops hebben beslist om de 21 procent btw toch niet door te rekenen aan de klant. Door de grote onderlinge prijsverschillen tussen de luchthavens is het voor de reiziger wel moeilijk om een efficiënte koopstrategie uit te dokteren. Touring raadt aan zich eerst te informeren alvorens te shoppen op de luchthaven. De organisatie vraagt wel een meer eenduidige prijzenpolitiek en vergelijkende tabellen op de luchthavenwebsites van de prijzen op de verschillende bestemmingen. "Nergens ter wereld chocolade van Belgische topmerken goedkoper dan op Brussels Airport" "Nergens ter wereld kan je chocolade van de grote Belgische topmerken goedkoper kopen dan in de taxfreeshops van Brussels Airport." Dat zegt Jan Van der Cruysse, de woordvoerder van Brussels Airport, in een reactie op het onderzoek van de reisbijstandsorganisaties Touring en ANWB. Volgens Van der Cruysse wordt er nergens in de hele wereld zoveel chocolade verkocht als op Brussels Airport. "En voorbij de grenscontrole kan je nergens ter wereld chocolade van topmerken als Neuhaus, Godiva en Corné Port-Royal goedkoper kopen dan in de dutyfreeshops van Brussels Airport", zegt hij. Voor wie het toch elders goedkoper zou vinden, wijst de woordvoerder op de laagsteprijsgarantie van Belgian Sky Shops, de uitbater van de meeste luchthavenshops. Ze betalen het verschil dus terug. Van der Cruysse meent ook dat je geen appelen met citroenen mag vergelijken. "Aan de landzijde wordt een luchthaven beschouwd als een zogenaamde 'prime site', net zoals een pretpark of een plaats die toeristen aantrekt. Dan moet je de prijs van de luchthaven ook vergelijken met de prijs van bijvoorbeeld het Atomium of Walibi, niet met de supermarkt", aldus de woordvoerder. Chocolade en taksvrije producten op Brussels Airport worden verkocht aan de scherpste prijzen, zegt Van der Cruysse nog. "Ze worden voortdurend gebenchmarkt met prijzen op andere Europese luchthavens". (Belga/RDM)