Frieten worden duurder en kleiner

© Thinkstock

Door de slechte aardappeloogst zullen frieten duurder en kleiner zijn dit najaar.

Door de slechte aardappeloogst zullen frieten duurder en kleiner zijn dit najaar. Dat meldt De Standaard. Het mooie weer van de afgelopen weken is voor Belgen een aangename verademing geweest. Toch is lang niet iedereen tevreden met het warme en droge weer, vooral niet de aardappelboeren. Door de aanhoudende warmte en de droge julimaand dreigt de hoofdoogst van aardappelen heel slecht af te lopen.

Ten eerste was er het natte voorjaar, waardoor er tot 60 procent minder aardappelen dan normaal waren. Ten tweede wordt nu ook de oogst voorzien voor september bedreigd, door de droge en hete julimaand. Dat heeft als resultaat dat de groei van de aardappel volledig is stilgevallen.

Dat betekent concreet dat we de komende maanden tevreden moeten zijn met kleine aardappelen en dus ook kleine frieten. We zullen bovendien meer moeten betalen voor diepvriesfrieten, en waarschijnlijk ook voor frieten van de frituur. De enige hoop voor de laatste oogst rust op de maand augustus, dan zouden de temperaturen maximum mogen klimmen tot 24 graden en moet het ‘normaal’ regenen.

‘Effect op frietprijs blijft beperkt’
Het Nationaal Verbond van Frituristen (Navefri) reageerde meteen op het nieuws. Ze stellen dat de aardappelprijs inderdaad opvallend hoog staat, maar dat het effect ervan op de frietprijs slechts marginaal zal zijn. “De frietprijs lijkt wel een monster van Loch Ness dat om de zoveel tijd eens opduikt”, luidt het bij Navefri. Bovendien is het nog veel te vroeg om nu al iets te zeggen over de tweede oogst, zo luidt het. “We verwachten geen topoogst, maar ook nog geen rampjaar”, aldus Romain Cools van Belgapom.

Bij Navefri wijst men er ook op dat aardappelprijs slechts een beperkte impact heeft op de frietprijs. “Patat maakt slechts een derde van de kostprijs van een pakje friet uit”, aldus voorzitter Bernard Lefevre. Hij wijst erop dat de friturist zijn aardappelen niet op de vrije markt koopt, maar bij verwerkende bedrijven, en dat ook nog andere kosten zoals energie of papier een rol spelen. “Dus zelfs als de aardappelprijs fors zou stijgen, blijft de invloed op de prijs van een pakje friet marginaal”. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content