Frédéric Nicolay maakt eetcafé van Brusselse bioscoop

© Wim Denolf

Knack Weekend nam polshoogte in de nieuwe zaak van horecagoeroe Frédéric Nicolay aan de Brusselse Hallepoort.

Knack Weekend nam polshoogte in de nieuwe zaak van horecagoeroe Frédéric Nicolay aan de Brusselse Hallepoort. Café Walvis en restaurant Bonsoir Clara in de Antoine Dansaertstraat, enkele cafés rond de Sint-Gorikshallen en de Bar du Matin in Vorst: het zijn allemaal hippe zaken van Fréderic Nicolay. Dezelfde horecagoeroe herlanceerde ruim vijf jaar geleden ook Vedett, een biermerk van brouwerij Duvel Moortgat.

Het jongste project van Nicolay opende onlangs zijn deuren tegenover de Hallepoort in Sint-Gillis: eet- en filmcafé Potemkine. De verwijzing naar de bijna gelijknamige klassieker van Sergei Eisenstein is gepast: het ruime eetcafé nam zijn intrek in de foyer van de voormalige bioscoop Réunis. Op de mezzanine van het pand werd bovendien een intieme filmzaal ingericht voor een twintigtal toeschouwers. Er worden ’s avonds klassiekers en arthouseproducties gedraaid – van West Side Story en Down by Law tot Ghostbusters – en op zondagochtend is er telkens een kindervoorstelling.

Gentrification

Zoals in het verleden was het Nicolay die zijn oog op de locatie liet vallen en voor de inrichting zorgde, maar werden voor de financiering en uitbating partners aangetrokken. Meteen keert Nicolay ook terug naar de aanpak die van hem een Brusselse bekendheid maakte: oude panden in wat vervallen buurten opknappen, en die vervolgens doen heropleven met een horecazaak. Niemand wordt zo geassocieerd met de (niet door iedereen gewaardeerde) gentrification van onder meer de Sint-Gorikswijk in het centrum als Nicolay.

De inmiddels herkenbare interieurinrichting van Nicolay omvat onder meer een walvisachtige skeletsculptuur. Naast een drietalig krantenaanbod kunnen klanten er terecht voor broodjes en salades. Origineel is alvast de bar van het terras aan de overkant, ingericht in een oud marktvoertuig. Op dezelfde plaats zal Potemkine de komende weken ook films vertonen in openlucht.

Arthousefilm

Potemkine vormt een tweede opsteker voor Brusselse filmliefhebbers, nadat een ploeg rond regisseur Henri De Gerlache onlangs al de renovatie aankondigde van de Arenberg in de Koninginnegalerij. Na afloop van het huidige huurcontract en een korte sluiting zal de arthouse bioscoop in februari 2012 opnieuw de deuren openen.

Wim Denolf Potemkine, Hallepoortlaan 2-4, 1060 Brussel.

Info: 02 539 49 44 en op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content