Franse topbakkerij Poilâne strijkt neer in Antwerpen

Het ronde Poilâne-brood is typisch voor het huis Poilâne. © /

De wereldberoemde Parijse bakkerij opent haar eerste vestiging in België, op de industriële site ‘Kanaal’ in Wijnegem, ontworpen door Axel Vervoordt.

Antwerpen is een topadres rijker: de artisanale bakkerij Poilâne.

De geschiedenis van Huis Poilâne begint in 1932 met een bakkerij in de Parijse wijk Saint-Germain des Prés, geopend door Pierre Poilâne. Terwijl het land vooral bekend staat voor de baguette – het Franse stokbrood -, gooit Pierre het over een andere boeg. De bakker legt de focus op brood vervaardigd op de oude Franse wijze, met op steen gemalen bloem, een natuurlijke gisting door middel van zuurdesem en bakt het in een houtgestookte oven. Een uniek recept, een gesmaakt recept, en ook een recept dat al die tijd intact bleef.

In 1970 nam zijn zoon, Lionel Poilâne, de fakkel over, verdiepte zich in de geheimen van het broodbakken en verfijnde het broodrecept. Poilâne werd een begrip, Lionel schopte het tot de ster onder de bakkers, wereldwijd. Zijn iconische broden – ze wegen tot 2 bijna kilo en zijn herkenbaar door de gracieuze P op de dikke korst – zijn gegeerd tot in de VS en Japan. Robert de Niro, Steven Spielberg en Johnny Depp zijn naar verluidt vaste klanten. Dat desembrood tegenwoordig zo’n groot succes is, is trouwens voor een groot deel aan hem te danken.

Sinds 2002 wordt het familiebedrijf gerund door Apollonia Poilâne, de kleindochter van de oprichter. Zij volgt nauwgezet de filosofie van haar vader. Ondanks het succes geeft het huis nog altijd voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit. Aan de manier van brood bakken werd nooit iets veranderd, de leveranciers van het meel worden nog altijd even streng gecontroleerd, enkel het aanbod werd gevarieerder. De eigenares introduceerde enkele nieuwe producten zoals de peperkoek en de Petites Cuillères Poilâne.

Vandaag telt de bakkerij drie vestigingen in Parijs en twee in Londen. En sinds kort dus ook een op een kwartiertje van het centrum van Antwerpen, namelijk op de site van een voormalige mouterij in Wijnegem. Dit stukje verlaten industrieel erfgoed werd omgebouwd tot een ‘city in the country’ door kunsthandelaar Axel Vervoordt en omgedoopt tot ‘Kanaal’. Je kan er dus voortaan terecht voor het betere brood.

‘Brood staat voor leven, en een bakkerij is het hart van een samenleving, daarom heb ik de familie Vervoordt voorgesteld om de eerste bakkerij van Poilâne in België op deze Kanaal-site te vestigen’, zegt Apollonia. Een adres om uit te testen. (DB)

Adres: ‘Kanaal’, Stokerijstraat 27 bus 1 – 2110 Wijnegem.

Openingsuren: dinsdag – zaterdag: 6u30 – 19u / zondag: 7u30 – 13u30

Het ronde Poilâne-brood kost 9,45 euro. Ook verkrijgbaar: notenbrood, melkbrood, flan, appeltaart, ontbijtkoeken, huisgemaakte granola en meer lekkers om de dag goed te beginnen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content