Franse foie gras na twee jaar opnieuw welkom in grootste importland Japan

Foie gras met marsala dressing, montasio kaas en een aardappeltaartje © Getty Images/iStockphoto

Japan heeft het licht op groen gezet voor de invoer van pluimvee en foie gras (ganzenlever) uit Frankrijk. De voorbije twee jaar was er een verbod na verschillende uitbraken van vogelgriep in het land.

‘We weten dat de sector van foie gras moeilijke momenten heeft beleefd door de vogelgriep’, stelde de Franse minister van Landbouw Stéphane Travert, die de heropening van de Japanse markt bekendmaakte. ‘Dit is goed nieuws voor het imago van ons land, voor de Franse gastronomie en voor de producenten van ganzenlever.’

Frankrijk verloor zijn status van vogelgriepvrij land na een uitbraak van het H5N1-virus eind 2015. Die status is onontbeerlijk om te kunnen uitvoeren buiten Europa, bijvoorbeeld naar Japan, China of Saoedi-Arabië. Door een nieuwe uitbraak van vogelgriep eind 2016, ditmaal het H5N8-virus, bleef het uitvoerverbod gelden. Maar nu het land ongeveer een jaar vogelgriepvrij is, kan de uitvoer hervatten.

Frankrijk is de grootste producent van foie gras wereldwijd, terwijl Japan de grootste importeur is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content