Frankrijk wint Bocuse d’Or 2013

© Reuters

Frankrijk heeft de prestigieuze gastronomische wedstrijd Bocuse d’Or gewonnen. België eindigde op een mooie elfde plaats.

De Franse chef Thibaut Ruggeri van Maison Lenôtre en zijn hulp Julie Lhumeau hebben in Lyon de prestigieuze gastronomische wedstrijd Bocuse d’Or gewonnen.

De Belgische kandidaat Robrecht Wissels eindigde op de elfde plaats en onderscheidde zich volgens de jury door zijn originele en hedendaagse aanpak van de presentatie.

België heeft zich hiermee culinair opnieuw op de wereldkaart gezet en wist zich met twee hoogstaande gerechten te plaatsen tussen toppers als Noorwegen, Denemarken, Japan en 24 andere landen uit de hele wereld.

De Deen Jeppe Foldager werd tweede en won de Bocuse d’Argent terwijl de Japanner Noriyuki Hamada op de derde plaats eindigde en de Bocuse de Bronze in ontvangst mocht nemen.

De wedstrijd zelf duurde 5u35. De 24 chefs moesten onder het toeziend oog van het publiek twee gerechten klaarmaken rond twee hoofdingrediënten: rund en tarbot. Daarbij moesten ze kiezen uit typische ingrediënten uit hun land van herkomst.

Frankrijk stelde een ‘gepocheerde tarbot’ voor met een taartje van truffels uit de Périgord. Het tweede gerecht, voorgesteld als een van de tuinen van Versailles, werd ‘rundsfilet in het idee van een Rossini’ gedoopt.

Het Belgische team bestond uit chef Robrecht Wissels en coach Patrick Spiessens, beiden actief bij Belgocatering, en commis Matthijs Vanheule (commis van Peter Goossens in Hof van Cleve).

Wissels, 35 jaar oud en afkomstig uit Aalst, opteerde voor tarbot in een truffelkorst, op lage temperatuur gebakken met kreeftsaus. Zijn vleesgerecht, die gedeeltelijk de vorm van België had, bestond uit een rundsfilet gebakken op lage temperatuur, gevuld met champignons en truffels.

Aan deze wereldfinale gingen een nationale en een Europese selectie vooraf. In Lyon staan alleen al, was dus al een overwinning voor de ploeg.

De Bocuse d’Or, die in 1987 door Paul Bocuse in het leven werd geroepen, heeft om de twee jaar plaats. De prijs beloont de beste chef onder 24 kandidaten uit de hele wereld. België telt 13 deelnames en mocht zes keer op het podium komen. (CB/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content