Fotospecial: kijk binnen in de whiskystokerijen van Aberlour, The Glenlivet en Strathisla

Fotospecial: kijk binnen in de whiskystokerijen van Aberlour, The Glenlivet en Strathisla
© Kevin Van der Auwera

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Strahisla is de oudste nog actieve distilleerderij van Schotland

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De stokerij ligt in het charmante plaatsje Keith, op circa een uur rijden van de luchthaven van Aberdeen.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Sinds 1786 al wordt hier whisky gestookt

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De naam Strathisla doet mogelijk zelfs bij whiskyfans niet meteen een belletje rinkelen. De distilleerderij produceert slechts één single malt, de Strathisla 12 jaar, maar is in feite bekender van de wereldberoemde Chivas Regal, een blend

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Gerst en gemoute gerst

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De mash tun, waarin het gemalen mout wordt gemengd met heet water om de suikers te extraheren

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De stokerij van Strathisla

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Bij Strahisla wordt nog altijd op heel traditionele wijze geproduceerd, met onder andere houten washbacks voor de fermentatie van de wort

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De still house, waar het distilleren plaats vindt, bestaat uit twee soorten pot stills of alambieken: wash stills en spirit stills

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De eerste fase gebeurt in de wash stills en geeft een goedje af dat low wines (20 procent alcohol) wordt genoemd.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Dat gaat naar de spirit stills voor een tweede distillaat, waarbij het alcoholpercentage stijgt naar een kleine 70 procent.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Slechts een deeltje hiervan is bruikbaar om whisky te worden, de zogenaamde middle cut of heart (hart). Het eerste deel van het distillaat, de foreshots of heads (hoofd), is te sterk, het laatste en grootste deel, de feints of tails (staart), is te zwak.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Dat wordt niet verspild, maar gaat opnieuw bij de low wines voor een volgende distillatie.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De kelder van Strathisla

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Elke Chivas Regal bevat standaard een single malt Strathisla, die vormt altijd het hart van de blends.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De Aberlourdistilleerderij werd in 1879 gesticht door James Fleming, die overigens begraven ligt op het kerkhof tegenover de stokerij.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Die oogt al een pak moderner dan die van Strathisla, met onder andere stalen washbacks in plaats van houten.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Circa 4,5 miljoen liter new spirit per jaar wordt hier gedistilleerd

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Aberlour is een van de meest geprezen single malt whisky's uit de Speyside.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De distilleerderij van Aberlour ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de luchthavens van Aberdeen (vanuit Schiphol) en Inverness en is nagenoeg het jaar rond te bezoeken tussen 9.30 uur en 17 uur.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De belangrijkste single malts van Aberlour zijn de 12 jaar, de 16 jaar en de 18 jaar

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De best verkopende single malt wereldwijd is The Glenlivet.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De productie van new spirit in de distilleerderij in Banffshire, gesticht in 1824 door George Smith, bedraagt maar liefst tien miljoen liter per jaar, vier keer zoveel dus als in Strathisla.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De stokerij oogt ook veel moderner en is een pak groter. Maar kennelijk nog niet - of niet langer - groot genoeg

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

Naast de distilleerderij wordt momenteel een uitbreiding gebouwd. 'Het is de bedoeling om over twee jaar onze productie te kunnen verdubbelen, tot twintig miljoen liter per jaar,' luidt het.

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De populariteit van The Glenlivet is deels te verklaren door het zachte, toegankelijke karakter van de single malt

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera

De single malts van The Glenlivet worden ook gebruikt in de blends van Chivas Regal

Whiskytrip in de Speyside © Kevin Van der Auwera