Foodtrucks: Dagelijkse kost van over de hele wereld

Foodtrucks staan in België nog in hun kinderschoenen. Met street food festival ‘Barrio Cantina’, dat plaatsvond in Gent en Antwerpen, past organisatie Polé Polé daar een mouw aan.

In wereldsteden als Bangkok, New York, Londen en Berlijn is het niets nieuws: marktjes met mobiele keukens waar je je tegoed kan doen aan lekkers overgewaaid uit alle windrichtingen. In België staan die ‘foodtrucks’ echter nog in hun kinderschoenen

Zo oud als de straat

Voor ons is het een relatief onbekend fenomeen, die eetkraampjes op wielen. Toch is het al eeuwenoud. In het oude Griekenland kon de arme burger zijn maag vullen met gefrituurde vis, weliswaar aan traditionelere kraampjes. Ook het Romeinse plebs waagde zich dagelijks -noodgedwongen- aan ‘streetfood’ als kikkererwtensoep met brood. Maar ook in andere wereldsteden zijn de modernere vorm van streetfood, de ‘food trucks’, dagelijkse kost. In Bangkok kan je niet naast de Pad Thai-kraampjes zien, in Londen heb je de fish and chips-standjes en in New York vind je op straat hotdogs, chilidogs en ettelijke varianten.

Nieuw in België

Nu komt die eetcultuur dus ook naar België overgewaaid. Mede dankzij het street food festival ‘Barrio Cantina’, georganiseerd door het team achter het Gentse Polé Poléfestival. Tijdens het weekend van 12 tot 14 september, kon je je in de Gentse Zebrastraat wagen aan mobiele hapjes en een week later reden die culinaire hoogstandjes letterlijk richting de Scheldekaaien in Antwerpen. Ambachtelijke geitenkaaskroketten, Thaise dumplings, een vegetarische curry of een puntzak friet aan de ‘Frietfiets’; er was voor ieder wat wils op dit sfeervolle evenement.

De meeste deelnemers kwamen uit Nederland, waar deze marktjes al langer ingeburgerd zijn. Zo ook Bart Smit en Balster Van Duijn met hun Microbar. een leuk ingerichte caravan waar je ‘een krekel op een stekel’ of een loempia met meelwormen kon uitproberen. “Onze producten zijn lekker, voedzaam en ecologisch. Gekweekte insecten hebben immers een hogere eiwitwaarde en een kleinere ecologische voetafdruk dan gekweekt rundsvlees”, benadrukken de experimentele chefs in de Nieuwe Gazet.

Randactiviteiten

Er was ook meer te doen op ‘Barrio Cantina’ dan jezelf een indigestie eten. In ‘Ciné Martiko’, een ludieke cinema op wielen kon je genieten van een kortfilm terwijl je kinderen een cupcake workshop volgden. Of als je nog kon bewegen, was er plaats om een dansje te placeren dankzij DJ Guzz die het festival vanuit zijn omgebouwde kever van exotische beats voorzag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content