Foodtrend: raapstelen als delicatesse

Perfect tegen voedselverspilling: kook eens met raapstelen © Getty

Er zijn zo van die dingen die je tijdens het koken standaard weggooit. Wortelschillen, loof, pompoenzaden, bladgroen. Nochtans kan je veel van dat ‘afval’ gewoon gebruiken tijdens het koken. Soms ziet bladgroen eruit alsof het in de vuilnisbak thuishoort, maar niets is minder waar.

Raapstelen – ook bekend als ‘kelen’, ‘rubbekes’ of ‘snijmoes’ – behoren tot de familie van de kruisbloemigen en zijn een koolgewas. Het zijn eigenlijk de jonge blaadjes van de koolraap, meiknol of Chinese kool. De blaadjes lijken op spinazie en kunnen ook zo klaargemaakt worden. Gooi ze dus niet weg, maar verwerk ze in je maaltijden: rauw in een salade of gekookt, gestoofd of gebakken in een warm gerecht. De lichtgroene blaadjes met een knapperige steel bevatten heel veel vitaminen en mineralen. Ook zijn ze rijk aan foliumzuur. Raapstelen zijn in onze streken voornamelijk te verkrijgen in het vroege voorjaar. Koop ze met kleine, jonge raapjes aan om te vermijden dat je een te bittere hap binnenkrijgt.

Als we de beroemde chef-kok Giorgio Locatelli mogen geloven, zijn raapstelen in Italië een ware delicatesse. De Italiaanse variant heet ‘cime di rapa’ of ‘broccoli di rapa’ en heel wat luxueuzewarenhuisketens verkopen deze versie van raapstelen tegenwoordig voor grof geld. In plaats van raapjes, knollen of kolen herken je deze variant aan knoppen die lijken op broccoli. Ook de knoppen en de bloemetjes van de plant zijn eetbaar: niks gaat verloren.

Cime di rapa
Cime di rapa© Getty

Chefs gebruiken de groente al langer, maar het is pas sinds kort dat ook de gewone hobbykok zich aan de groene stelen waagt. Van oudsher worden ze nochtans gebruikt in onder meer de Italiaanse, Koreaanse en Spaanse keuken, maar dat zijn we in de loop der jaren wat vergeten. ‘Cime di rapa’ heeft een licht bittere smaak, is makkelijk klaar te maken en bovendien erg breed inzetbaar’, vertelt Giorgio Locatelli aan de Mail on Sunday.

Je kan ze onder andere gebruiken ter vervanging van spinazie, om pesto van te maken of nog als gestoomde groente als bijgerecht bij een vis- of vleesmaaltijd. De moeite waard om eens te proberen.

Gooi ook het loof van wortelen niet weg! Je kunt er lekkere pesto mee maken of in je salade verwerken.

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content