Foodfestival ‘Krachtvoer’ trakteert op een uitgebreid aanbod aan culinaire happenings
Het culinaire triumviraat achter de blog ‘Alle Dagen Honger’ organiseert op 17, 18 en 19 oktober voor de tweede keer ‘Krachtvoer’, een foodfestival in DE Studio in Antwerpen.
Krachtvoer is een festival over eten, georganiseerd door de gezichten achter de bekende blog ‘Alle Dagen Honger’ en Villanella. Na een geslaagde eerste editie, trakteert Krachtvoer je op zaterdag 18 en zondag 19 oktober opnieuw op een aantrekkelijke selectie films, lezingen, workshops, tastings en exposities. De openingsavond op vrijdag 17 oktober staat in teken van ‘de grote schaarste- en overvloedshow’, een bonte avond vol speeches, proeverijen en verrassingen, gepresenteerd door Kobe Ilsen. “Het is een festival over eten dat zowel het gastronomische als het duurzame aspect belicht”, vertelt organisatrice Barbara Serulus.
Schaarste & overvloed
‘Krachtvoer’ is niet zomaar een gastronomisch walhalla: met de insteek ‘schaarste en overvloed’ zorgen de organisatoren ook voor stof tot nadenken. “Met dit festival bewandelen we eigenlijk twee pistes. Aan de ene kant heb je een focus op het culinaire aspect van voedsel en aan de andere kant het ecologische, duurzame aspect”, verheldert organisatrice Barbara Serulus.
“Overvloed is een dubbel begrip. In de supermarkt ligt een berg tomaten, toch kunnen we enkel kiezen uit drie verschillende soorten, terwijl er honderden bestaan. Loert schaarste dan niet om de hoek? We kennen een overvloed maar de diversiteit is verloren gegaan”, voegt ze toe.
Gastsprekers & curatoren
Dat thema wordt direct uit de doeken gedaan op de openingsavond van het culinaire festijn. ‘De grote schaarste- en overvloedshow’ wordt aaneengepraat door Kobe Ilsen en verrast met speeches van gastsprekers en proeverijen. Zo komt An Olaerts vertellen over haar ervaringen na een week overleven op soylent, legt historica Anneke Geyzen uit wat ’the hunger gap’ inhoudt en wordt het publiek getrakteerd op een cocktail met onkruidgin van Geert Heyneman.
Ook Kobe Desramaults en Dorien Knockaert, de twee vaste gastcuratoren, komen die avond hun zegje doen.
Op de menukaart
Op het programma is een uitgebreid aanbod aan films en documentaires voorzien. Soylent Green is een naargeestige sciencefictionklassieker uit 1973 over een overbevolkte wereld waarin voedsel een luxe is geworden.
The Sower neemt je dan weer mee naar een zadenboerderij in Canada. “De film gaat over een excentrieke zadenboer op een ‘ontplofte boerderij’. De man wil de biodiversiteit door middel van een zadencollectie in stand houden. Het is enerzijds interessante materie en anderzijds een prachtig portret van een man die grenst aan het waanzinnige”, aldus een opgewonden Serulus.
Buiten de films zijn er ook ettelijke lezingen voorzien. Zo komt hoogleraar Christophe Courtin vragen beantwoorden als: “Is spelt gezonder dan tarwe en wat is gluten-intolerantie precies?”
Ook verwelkomt Krachtvoer de befaamde Amerikaanse bakker Chad Robertson. “Robertson is een bakker met een rocksterrenstatus in Amerika”, vertelt de organisatrice, “hij is een man die verantwoordelijk is voor de heropleving van goed brood in Amerika. Robertson rijst zijn brood met zuurdesem en maakt gebruik van oude graansoorten.”
Ook zijn er workshops over ‘vergeten vlees’, bier brouwen en fermenteren en kan je onder begeleiding van Geert Heyneman, stadsecoloog en wandelend plantenencyclopedie, de benen strekken en een wildplukwandeling maken.
Verder zijn er masterclasses over foodblogging en writing en foodfotografie en tastings die je kennis laten maken met natuurwijnen, droge worsten, oude appelrassen of onbeminde vissen.
Naast al die culinaire hoogstandjes heeft Krachtvoer ook plaats voor kinderactiviteiten (in thema, natuurlijk), kan je in de kelders van DE Studio terecht voor een appetijtelijke expositie en is er het hele weekend een markt met gepassioneerde ambachtslui.
Jens Craen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier