Filliers lanceert eerste Belgische roggewhisky

Bernard Filliers stelt de Sunken Still voor in de Gentse bar Uncle Babe's. © /

‘Sunken Still’, zo heet de eerste Belgische whisky gemaakt op basis van rogge. Hij is gedistilleerd in de koperen stookketels van Filliers, gerijpt in bourbonvaten en ontleent zijn naam aan een honderd jaar oud verhaal.

Sunken Still Belgian Rye Whisky is een eerbetoon aan de dappere werknemers van Filliers Distillery die de stookketel tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten zinken in de nabijgelegen rivier Rekkelinge, zo klinkt het bij de familie Filliers. ‘Hierdoor konden de Centrale Mogendheden de ketel niet ontmantelen om het metaal te gebruiken in de oorlog.’

Filliers lanceert eerste Belgische roggewhisky

De laatste jaren liggen komen er meer en meer Belgische whisky’s op de markt, het merendeel gemaakt op basis van gerst (Single Malt). Whisky op basis van rogge, vooral populair in Canada en de Verenigde Staten, bestond tot dusver nog niet in ons land. Hoog tijd dus voor de liefhebbers om op ontdekking te gaan.

‘Rogge whisky heeft dezelfde hint van bitterheid en kruidigheid met accenten van gedroogd fruit. De rijping op new bourbonvaten van Amerikaanse eik gedurende vier jaar zorgt dan weer voor een zachte en evenwichtige whisky met een lange en warme afdronk.’

De nieuwe creatie werd voorgestel in de Gentse cocktailbar Uncle Babe’s. Bartender Vitas Van de Cauter schudde creëerde er bovendien enkele exquise drankjes mee (zie recepten onderaan).

Het familiebedrijf van de vijfde generatie is niet aan zijn proefstuk toe wat betreft het stoken van whisky. In 2007 bracht Filliers de tweede Belgische whisky op de markt: Goldlys. Van de Sunken Still Belgian Rye Whisky wordt een eerste reeks van 2.050 flessen op de markt gebracht. Een fles van 50cl kost 28,85 euro.

Filliers lanceert eerste Belgische roggewhisky

RECEPT: Rock & Rye (easy)

5 cl Sunken Still Rye Whisky

2 cl citroensap

1,5 cl Rock candy syrup

3 D (ashes) Angustora Bitters

Ginger ale

RECEPT: Perfect Manhatten (easy)

5 cl Sunken Still Rye Whisky

2 cl Dolin Vermouth Rouge

1 cl Dolin Vermouth Dry

3 D Angustora Bitters

1 D Absinthe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content