Filip Claeys is Chef van het Jaar

Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge, is uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dat werd bekendgemaakt tijdens de voorstelling van de nieuwe Gault&Millau-gids.

Tijdens de voorstelling van de nieuwe Gault&Millau wordt traditioneel ook de Chef van het Jaar bekendgemaakt. De gelukkige is Filip Claeys, topchef van restaurant De Jonkman in Brugge.

‘Filip beheerst de hedendaagse keuken, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product’, zegt de jury. ‘Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee. Als stichter van de NorthSeaChefs verricht hij onvervalst pionierswerk.’

De jury prijs ook zijn talent ‘om met letterlijk alle schatten uit de Noordzee te werken, van de bekende toppers tot de miskende sukkelaars’. ‘Het podium dat onze chef van het jaar geeft aan vis ‘van bij ons’ past in een bredere beweging van aandacht voor het lokale product, en dat sterkt ons in onze keuze’, klinkt het nog.

Jonge chefs van het jaar

Ook de Jonge chefs van het jaar zijn bekendgemaakt. Voor Vlaanderen is dat Michaël Vrijmoed, chef van het restaurant Vrijmoed in Gent.

Fabrizzio Chirico (Délice du Jour, in Gerpinnes) krijgt de onderscheiding voor het Waalse landsgedeelte, Damien Bouchery (Bouchéry) is jonge chef van het jaar voor Brussel.

Restaurant Bon­?Bon (Brussel) scoort 19,5/20

Aan de top van de nieuwe Gault&Millau 2015 zijn er vier opmerkelijke stijgers: voor de eerste keer in tien jaar haalt Christophe Hardiquest van restaurant Bon­?Bon (in de Brusselse Tervurenlaan) de zeer begeerde score van 19,5/20. Hij komt daarmee naast Peter Goossens aan de absolute top van de Belgische gastronomie.

‘Het is mijn jeugddroom die werkelijkheid wordt’, reageerde Hardiquest na de bekendmaking. Volgens Hardiquest moet een topchef zich constant in vraag stellen en zoveel mogelijk thuis zijn. Of hij binnen enkele maanden ook een derde Michelin-ster verwacht? ‘Mijn ego is wel geraakt, maar ik blijf met de voetjes op de grond. Maar als het gebeurt, zal ik uiteraard gelukkig zijn.’ .

‘De Karmeliet’ is grote verliezer

‘De Karmeliet’ uit Brugge verliest een volledig punt in de gids en zakt naar 17/20. ‘Niet alles verliep het laatste jaar even vlekkeloos, zo bleek uit verschillende inspecties’, staat in de gids te lezen. Ook ‘Comme Chez Soi’ moet een half punt inleveren (18/20).

Vincent Gardinal van Le Prieuré?Saint­?Géry (Solre­?Saint­?Géry) stijgt opnieuw naar 18/20, en een derde koksmuts is er voor Samouraï (Brussel) en Tim Boury (Roeselare).

Monia Aouini van Auberge de la Grappe d’or (Torgny) werd bekroond als Gastvrouw van het jaar, en de chef van Il Trionfo (Knokke) als beste ambassadeur van de Italiaanse keuken. Aziaat van het Jaar is L’Orchidée Blanche (Brussel).

Het terras van La Source (Lanaken) heeft het Mooiste Terras, terwijl de Wijnkaart van het jaar te vinden is in Nuance (Duffel). Sommelier van het jaar is de talentrijke César Roman, die u een glas wijn helpt kiezen in Comme Chez Soi (Brussel). Voor het beste dessert moest u in restaurant Le d’Arville (Wierde) zijn.

Graanmarkt 13 beste Groenterestaurant

Volgens Gault&Millau wordt de beste brasseriekeuken geserveerd door de brigade van Le Faitout (Baudour). Het Beste groenterestaurant is dat van Seppe Nobels (Graanmarkt 13 in Antwerpen) voor Vlaanderen. Christophe Pauly (Coq aux champs – Soheit­?Tinlot) is zijn equivalent voor Wallonië.

De laureaten Prijs­?plezier dit jaar zijn Publiek (Vlaanderen), Unico (Brussel) en La Part des Anges (Wallonië), en de drie Ontdekkingen van het jaar zijn Little Paris (Waterloo), Beaucoup Fish (Brussel) en Souvenir (Ieper).

The Jane beste nieuwkomer

De meest opgemerkte nieuwkomer is The Jane in Antwerpen, het restaurant van Nick Bril en Sergio Herman, dat zijn intrede doet in de gids met een mooie 16/20.

Restaurant Lewis in Hoogstraten is de beste gastro-bistro in de nieuwe gelijknamige categorie. Gault&Millau heeft ook voor de eerste keer een speciaal cahier over de Japanse keuken samengesteld, met tips en een portret van drie Japanse topchefs die in België actief zijn. (DB)

Gault&Millau 2015 ligt vanaf woensdag in de boekhandel en kost 28 euro. De gids telt meer dan 1000 adressen, waarvan 112 nieuwe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content