Ferran Adrià: Afscheid van de tafelgasten

Op 30 juli 2011 sluit El Bulli definitief zijn deuren. Op 31 juli begint een nieuw tijdperk.

Op 30 juli 2011 sluit El Bulli, het Catalaanse restaurant van Ferran Adrià en Juli Soler dat jaren de nummer één van de wereld was, definitief zijn deuren. Op 31 juli begint een nieuw tijdperk, dat van de elBullifoundation. De aanloop wordt lang want de nieuwe structuur gaat pas open in 2014. Eén ding is zeker: ze zal noch de vorm, noch de functie hebben van een restaurant. Het zal dus ook niet mogelijk zijn om er een tafel te reserveren.

In januari 2010, op het culinair congres Madrid Fusion, verrasten Ferran Adrià et Juli Soler vriend en vijand met de aankondiging dat hun restaurant voor minstens twee jaar zou dichtgaan. In beperkte kring verklapte Ferran Adrià dat hij al wist hoe de nieuwe structuur er zou uitzien en dat de planning uitgestippeld was. En het was opnieuw op Madrid Fusion, het grootste gastronomische media-event, dat hij op 25 januari jongstleden de speerpunten uiteenzette van de nieuwe El Bulli, die zal werken onder de vorm van een stichting.

Op 5 oktober vorig jaar kondigde Telefónica, de Spaanse telecommunicatiereus, een alliantie aan met Ferran Adrià “om van de nieuwe ‘Bulli’ het beste creatieve en vernieuwende laboratorium ter wereld te maken.” Daarbij werd ook gezegd dat “de universeel gerenommeerde chef de komende vier jaar de beste ambassadeur voor het merk zal zijn op wereldniveau.” Zoals Michael Jordan voor Nike, voegde Adrià eraan toe.

Voor zijn presentatie deelde hij het podium met Enric Ruiz Geli, architect van de nieuwe bouwsels die op de parking van het huidige restaurant zullen ingeplant worden. De stichting zal de archieven van de huidige El Bulli herbergen, die een neerslag zijn van de intense creativiteit van het restaurant in de periode van 1980 tot 30 juli 2011. De locatie zal ook toegankelijk zijn voor bezoekers, er komt een projectiezaal en een creatief lab waarin een dertigtal mensen aan de slag zullen gaan: koks, wetenschappers, communicatie- en internetspecialisten. Het wereldwijde web zal de verbinding vormen tussen de stichting en de wereld en sommige activiteiten zullen online in real time te volgen zijn, via videobeelden.

Maar ook al wordt de historische eetzaal (25 plaatsen) bewaard, El Bulli zal nooit meer een traditioneel restaurant zijn met een menu en reservaties. De definitieve formule is nog niet publiek gemaakt, wel is bekend dat er experimentele maaltijden komen, voor een beperkt gezelschap van één avond, of voor een korte periode van enkele dagen tot enkele weken.

Voor de architect en de topchef vormt het architecturale project integrerend deel uit van het globale project; waarin hun beider creativiteit zich moet vinden. Ook dit keer wordt de lat zeer hoog gelegd. De werken, zowel wat het ontwerp van de gebouwen als wat de gekozen materialen betreft, moeten ecologisch verantwoord zijn, de plek ligt immers in het natuurpark van Cap de Creus. De vorm van een van de gebouwen is overigens geïnspireerd op een levend koraal. Als uitstekend communicator heeft Ferran Adrià de hele presentatie die hij in Madrid hield, op zijn website geplaatst, met inbegrip van een hele serie vragen en antwoorden. (http://www.elbulli.com).

Zo doet Ferran Adrià zijn droom werkelijkheid worden. “Een droom die ik begrijp en die ik ook graag zou verwezenlijken, op mijn manier”, verzuchtte Sergio Herman, chef van Oud Sluis.

Jean-Pierre Gabriël

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content