Feestgerechten in de maaltijdbox

© /

Wie in de laatste rechte lijn naar de feesttafel de winkelstress wil omzeilen en beroep wil doen op de aan-huis-leverancier van de maaltijdbox, heeft vandaag mogelijkheden legio.

HelloFresh

Een van de grote spelers in de markt van de aan-huis-geleverde foodboxen is HelloFresh, sinds begin dit jaar actief in ons land en intussen ook leverancier van ontbijtboxen, familiepakketten en fruitboxen, naast de gewone HelloFresh (maaltijd-) Box.

Speciaal voor de feestdagen komt de gigant met een foodbox voor kerst, met als vanouds feestelijke ingrediënten voor dito gerechten in de juiste hoeveelheden. Mensen met een overvolle agenda tot 24 december, die geen tijd hebben om te winkelen (of gewoon geen zin hebben), maar op d-day wel zelf willen koken voor hun gasten, kunnen Hellofresh inschakelen. Voordeel is dat er geen rekenwerk en onnodige huiselijke stress aan voorafgaat. Het aantal personen dat je opgeeft bepaalt de hoeveelheid ingrediënten, je weet op voorhand hoeveel het zal kosten en wat de pot schaft: er is dit jaar keuze tussen de kerstbox voor gourmetten, de Original en de Deluxe-versie.

De gourmetbox is een box voor de liefhebber van gezellig kokkerellen met pannetjes, zelfgemaakte spiesen en steengrill. Nog altijd een populaire activiteit in menig huiskamer. En het zorgt ervoor dat de kok des huizes van bij de aanvag van de feestmaal gewoon mee aan tafel schuift (en blijft zitten).

De Original bestaat uit een driegangenmenu, zijnde preisoep met stokvis, hertenbiefstuk en stoofpeertjes, en een chocoladedessert. Drie schotels waarvoor je geen uren in de keuken doorbrengt, klassiek ook, maar met een hoog feestgehalte en lekker. Bij de Deluxe-versie krijgt je er een salade met runderbavette en salsa verde bovenop.

De gebruiksvriendelijkheid is prima. Producten van vers, kwaliteitsvol, en handig en afzonderlijk verpakt. De recepten zijn overzichtelijk.

Feestgerechten in de maaltijdbox
© Hellofresh

Wat de ecologische voetafdruk betreft, zijn er afhankelijk van waar je woont en het vertrekpunt van de dozen betere opties te vinden.

HelloFresh levert dagelijks 4 miljoen bestelde maaltijdboxen in zeven landen, werkt uitsluitend met abonnementen, die je uiterlijk voor woensdagavond moet stopzetten of pauzeren voor de daaropvolgende week. Je kunt zo’n abonnement pas stopzetten nadat minstens twee boxen bezorgd zijn. Voor de kerstbox kan je nog bestellen tot 20 december.

SMARTMAT

Feestgerechten in de maaltijdbox
© /

Ook Smartmat kookt feestelijk. Het Feestmenu – een van de toppers uit hun aanbod – werd samengesteld door de in België residerende Zweedse sympathieke kok Christer Elfving. Hij volgde volledig de filosofie van Smartmat: gezond en verrassend eten, en voegde er enkele zweedse accenten aan toe.

Als aperitief eet je winterwortelen met tijm en truffeldip, daarna volgt een aardperensoep met boerenkoolpesto. Hoofdschotel: hertenkalf met knolseldercrème, rode wijn-balsamico uitjes, waterkers-olie en granaatappel. Als dessert krijgen je gasten kokos-yoghurt pannacotta.

In tegenstelling tot Hellofresh biedt Smartmat wel een vegetarisch alternatief. Voor beide viergangenmenu’s betaal je 39 euro. Optioneel kan je een set aangepaste, natuurlijk wijnen toevoegen (ook 39 euro). De eerstevolgende levering van het Feestmenu is op 28 december. Ideaal voor een laat kerstfeestje.

Het hele jaar door stelt Smartmat wekelijks gevarieerde menu’s, doet het de boodschappen en levert aan huis. Je kookt zelf met het geleverde recept in de hand. De formule komt uit Scandinavië. Sinds november zijn er ook de soeppakketten. Daarvoor lanceerden ze al The Breakfast Club: de gezonde en gevarieerde ontbijtpakketten met een wekelijks variërende inhoud – alleen brood, confituur en granola zijn vaste ingrediënten. Wat dat laatste betreft, komt Smartmat vanaf januari met twee nieuwe varianten.

HNGRY

Feestgerechten in de maaltijdbox
© /

Deze ‘maaltijdbox’ pakt het ietwat anders aan, er is ook een ‘supermarkt’ aan verbonden. Het vernieuwende kookwinkelconcept voor Hngry zag Thierry Peeters voor het eerst in Berlijn.

De winkel is ingedeeld per gerecht in plaats van per soort ingrediënt. Klanten kiezen welk gerecht ze willen eten en vinden alle benodigdheden daarvoor op één plek in de shop. Deze opstelling zorgt voor culinaire inspiratie en bespaart klanten kostbare tijd. Het is alsof je een kookboek openslaat en binnenwandelt.

Bij Hngry kopen ze ook alleen de hoeveelheid ingrediënten die ze nodig hebben voor dat gerecht voor twee personen. Ze krijgen het recept mee naar huis, zodat ze meteen aan de slag kunnen.

Kleine Markt 14, 2000 Antwerpen. 03 2918090.

Food Nomads

Feestgerechten in de maaltijdbox
© /

Food Nomads is het intitiaief van Jorien Willems. In het najaar lanceerde ze een gloednieuw concept: een driemaandelijkse foodbox, samengesteld door een gast-curator. Het is een box die garant staat voor leuke ontdekkingen, de inhoud wisselt afhankelijk van het thema en de gastcurator.

Wij testten de ontbijtbox met de favoriete producten van Siska Schoeters. Als je een volwaardige maaltijd wilt, dan zijn deze foodboxen geen goed idee.

De ontbijtbox vormde in ons geval een toffe aanvulling op onze eigen ontbijtkast.

Op 21 december wordt de nieuwe box geleverd, met verwen-jezelf-producten en must eats van Joy Anna Thielemans. Ontdek hier wat ze in de aanbieding heeft.

Meer foodboxen

Kook Makkelijk

Bestel online, kies voor hoeveel personen, hoeveel maaltijden en de gewenste leverdata. Ingrediënten én recepten worden thuis geleverd of kunnen worden afgehaald. (Driedagenmenu voor 2 pers., 58 euro).

www.kookmakkelijk.be

Fox in a Box

Fox in a Box levert all-inboxen met ingrediënten, accessoires en een receptenkaart. Stuur een mail voor het maandmenu. (Voorgerecht/hoofdgerecht en dessert, ca. 30 euro p.p.).

www.foxinabox.be

Doozo

Ingrediënten om elke dag binnen het uur een lekkere, gezonde maaltijd te bereiden volgens de recepten van groentekok Frank Fol. (Vanaf 7 euro per maaltijd p.p.. Er zijn ook zakken voor diabetici, lactosevrij en glutenvrij).

www.doozo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content