Feesten zonder te koken: 6 restaurants met traiteurwinkel of afhaalgerechten

Tête Pressée © Kris Vlegels

Wie tijdens de feestdagen zijn gasten culinair wil verwennen maar zo min mogelijk wil koken, kan bijvoorbeeld een traiteurwinkel binnenstappen. Zes uitstekende adressen.

De feestdagen naderen met rasse schreden. Voor kookliefhebbers het uitgelezen moment om nog eens alles uit de kast te halen en zijn of haar gasten extra te verwennen met culinair lekkers of gastronomische gerechten die men anders niet bereidt.

Maar niet iedereen staat deze periode van het jaar met even veel zin in de keuken, omdat de verwachtingen te hooggespannen zijn, omdat er te weinig tijd is om uitgebreid te kokkerellen of omdat men opziet tegen alle stress die ermee gepaard gaat. Uiteraard zijn er ook andere culinaire oplossingen. Restaurants met traiteurwinkel of zaken met afhaalgerechten zijn bijvoorbeeld een perfect alternatief. Een kleine selectie uit het grote aanbod.

Tête Pressée, Brugge

De jonge chef-kok Pieter Lonneville van restaurant Tête Pressée werkte onder meer drie jaar bij Sergio Herman van Oud Sluis en trok naar IJsland. Terug in België verbouwde hij een oude slagerij uit Brugge tot een prima eetzaak (aan een lange tafel) dat tegelijk ook onderdak biedt aan een moderne eetwinkel.

Feesten zonder te koken: 6 restaurants met traiteurwinkel of afhaalgerechten
© Kris Vlegels

De chef werkt er met dagverse kwaliteitsproducten, bij voorkeur uit de buurt. Wie tijdens de feestdagen zijn handen niet uit de mouwen wil steken, kan hier binnenstappen en kant-en-klare menudozen kopen. De inhoud kan men op voorhand zelf kiezen. Alles is geëtiketteerd en voorzien van een handleiding.

Tête Pressée, Koningin Astridlaan 100, 8200 Brugge. 0470 212627.

Villa Lorraine, Brussel

Deze nieuwe traiteurwinkel opende in 2011. Specialiteiten zijn ganzenleverterrine, garnaalkroketten, karamelbonbons en madeleines.

Villa Lorraine, Waterloosesteenweg 1095, 1180 Brussel. 02 5114483.

Dock’s Café, Antwerpen

Druk beklante brasserie met neobarokke inrichting van Antoine Pinto. Schaal- en schelpdieren zijn favoriet. Met de feestdagen staat men in de rij voor het afhalen van oesters.

Dock’s Café, Jordaenskaai 7, 2000 Antwerpen. 03 2266330.

De Mangerie , Lauwe

Deze zaak in Lauwe groeide op twintig jaar uit tot een vaste waarde. Voor de feestdagen is er traditiegetrouw een uitgebreide lijst met af te halen feestgerechten.

De Mangerie, Wevelgemstraat 37, 8930 Lauwe (Menen). 056 42 00 75.

De Mijlpaal, Tongeren

Jan Menten is bekend om zijn gedegen kookkunst. Hij koppelt nieuwe technieken aan eersteklas seizoenproducten. Voor de feesten zijn er afhaalgerechten en een driegangenmenu. Oesters, kreeftensoep, hert: de bereidingen zijn traditioneel.

De Mijlpaal, Sint-Truiderstraat 25, 3700 Tongeren. 012 264277.

Ars Vinorum, Brussel

Het wijnrestaurant aan de Naamse Poort is een goed adres om intiem te tafelen. In het traiteurwinkeltje vind je bereide gerechten en delicatessen, zoals zelf ingevoerde truffels, en wijn en saffraan van Aquila.

Ars Vinorum: Pippelingenstraat 6, 1000 Brussel. 02 503 39 33.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content