Extra opleidingen moeten personeelstekort in de horeca van de baan helpen

. © Getty Images

Omdat veel restaurants, cafés en hotels de openstaande vacatures niet ingevuld krijgen, heeft Vlaams minister voor Werk en Sociale Economie, Hilde Crevits, samen met de sector een actieplan opgesteld. ‘Vanaf september zetten we een opleidingsoffensief op’, aldus Crevits.

3.500 openstaande vacatures zijn er vandaag in de sector. De belangrijkste oorzaak is simpel: corona. Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen legt uit: ‘We waren al op zoek naar mensen voor corona, maar dan is er tijdens de crisis twee keer een periode van lockdown geweest die maakt dat er heel veel mensen vertrokken zijn naar andere sectoren en die komen niet terug. De nood is urgent nu. Drie op de vier horecaondernemers geeft in een bevraging aan dat ze echt op zoek zijn naar mensen. 52 procent zegt dat ze een extra sluitingsdag overwegen. Dit kan een ander landschap teweegbrengen.’

Oplossingen moeten er nu gevonden worden en daarvoor gingen Horeca Vlaanderen, opleidingsinstituut Horeca Forma, de uitzendsector, VDAB, de koepel van de Syntraopleidingen en minister Crevits vanmiddag samen aan tafel. Hilde Crevits (CD&V) wil het komende halfjaar meer dan duizend mensen opleiden voor de horecasector. Dat zijn er 440 meer dan de voorbije jaren: ‘veel meer dan vandaag het geval is, willen we heel laagdrempelig opleidingen aanbieden om enerzijds mensen die niks met horeca te maken hebben toch naar die sector te brengen en anderzijds ook veel meer opleidingen te krijgen voor mensen die al actief zijn in de horeca’, aldus de minister.

Knelpuntfuncties

Knelpuntberoepen zijn hotelmanager, restaurantmanager, hotelmedewerker, chef-kok, hulpkok, kelner, hulpkelner, maitre d’hotel, allemaal functies waar er specifieke opleidingen voor bestaan. Belangrijk onderdeel van het actieplan is de bekendmaking van die opleidingen. Daarvoor rekent minister Crevits in de eerste plaats op de uitzendsector, ‘maar we vragen aan iedereen dat ze die opleidingen massaal in beeld brengen, ook de restauranthouders’.

120 miljoen euro is het totale budget van minister Crevits voor opleidingen over alle sectoren heen. ‘Voor extra opleidingen in de horeca trek ik nu enkele miljoenen uit’, laat de minister aan Belga weten. ‘Een half miljoen euro gaat naar een bus, die mobiele opleidingen aanbiedt om mensen bijna waar ze wonen te laten zien wat een job in de horeca kan betekenen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content