Een Taiwanese whisky heeft, tegen alle verwachtingen in, drie Schotse whisky's verslagen tijdens een blinde degustatie in Edinburgh, de regionale hoofdstad van Schotland.

Whisky Kavalan, gedistilleerd in Taiwan, bood het hoofd aan drie Schotse en één nieuwe Engelse whisky tijdens een proeverij georganiseerd rond de feestelijkheden van Burns Night in een hotel in Leith, een voorstad van Edinburgh. Na de bekendmaking van de resultaten riep whiskyexpert en schrijver Charles MacLean: "Oh. My. God!"

De degustatie werd gehouden in een poging om de deskundigen "in de val te laten lopen" en om te zien of ze in staat waren om de in november vorig jaar gelanceerde Engelse whisky "St George's" (Sint-Joris) te onderscheiden van de traditionele Schotse drank.

Tot hun verbazing kwam de Taiwanese whisky het best uit de degustatie. Voorzitter van de jury Charles MacLean onthulde enkele nota's waarin melding werd gemaakt van "exotische fruitsmaken" in het Aziatische brouwsel.

De whisky sleepte 27,5 punten op een totaal van 40 in de wacht. De drie jaar oude Schotse whisky Langs behaalde 22 punten, gevolgd door Robert King (20 punten) en de Engelse malt (15,5 punten). Het was de Schotse whisky Bruichladdich X4+3 die laatste eindigde met slechts 4,5 punten.

De Aziaten bevinden zich niet enkel bij de belangrijkste consumenten van whisky maar zijn ook zelf gestart met het distilleren van moutsoorten welke concurreren met de beste distilleerderijen in Schotland.

Belga/D.B.

Een Taiwanese whisky heeft, tegen alle verwachtingen in, drie Schotse whisky's verslagen tijdens een blinde degustatie in Edinburgh, de regionale hoofdstad van Schotland. Whisky Kavalan, gedistilleerd in Taiwan, bood het hoofd aan drie Schotse en één nieuwe Engelse whisky tijdens een proeverij georganiseerd rond de feestelijkheden van Burns Night in een hotel in Leith, een voorstad van Edinburgh. Na de bekendmaking van de resultaten riep whiskyexpert en schrijver Charles MacLean: "Oh. My. God!" De degustatie werd gehouden in een poging om de deskundigen "in de val te laten lopen" en om te zien of ze in staat waren om de in november vorig jaar gelanceerde Engelse whisky "St George's" (Sint-Joris) te onderscheiden van de traditionele Schotse drank. Tot hun verbazing kwam de Taiwanese whisky het best uit de degustatie. Voorzitter van de jury Charles MacLean onthulde enkele nota's waarin melding werd gemaakt van "exotische fruitsmaken" in het Aziatische brouwsel. De whisky sleepte 27,5 punten op een totaal van 40 in de wacht. De drie jaar oude Schotse whisky Langs behaalde 22 punten, gevolgd door Robert King (20 punten) en de Engelse malt (15,5 punten). Het was de Schotse whisky Bruichladdich X4+3 die laatste eindigde met slechts 4,5 punten. De Aziaten bevinden zich niet enkel bij de belangrijkste consumenten van whisky maar zijn ook zelf gestart met het distilleren van moutsoorten welke concurreren met de beste distilleerderijen in Schotland.Belga/D.B.