Exit Herwig Lootens

Herwig Lootens wilde imponeren met een unieke creatie van kip met pickels, maar faalde. En dus moet hij de trainingskeuken van Peter Goossens en Sergio Herman verlaten.

Herwig Lootens (51) is van alle markten thuis. Hij houdt van de klassieke Franse keuken, maar ook de moleculaire keuken van Ferran Adria kan hem bekoren. Zelf noemt hij zijn experimentele kookkunsten “een manier om klassieke gerechten een moderne toets te geven.”

U vertoeft vaak in het buitenland voor uw baan als launch manager. Hebt u wel tijd om te koken?

Herwig Lootens: Tijdens de week werk en woon ik in Tsjechië, waar ik interieurfabrieken opstart. Mijn appartement heeft een kleine keuken. Ik kook dus iedere avond mijn eigen potje en af en toe nodig ik mijn collega’s uit. Jammer genoeg is het moeilijk om er verse producten te kopen, ik neem dan ook geregeld een koelbox vol etenswaren uit België mee. Tijdens het weekend staat er vaak een gerecht met vis of schaaldieren op het menu.

Staat u allang aan het fornuis?

Koken is altijd een passie van me geweest. Als kind zat ik al naast mijn grootmoeder op een stoel, terwijl ze aan het koken was. Maar ook mijn moeder kon erg goed koken. Ze heeft me, bijvoorbeeld, sabayon leren maken. Later heb ik altijd als jobstudent gewerkt in de horeca. Ik krijg vaak de vraag waarom ik niet in die sector ben verder gegaan, maar ik had geen culinaire ambities. Koken is en blijft een hobby.

En zijn die ambities er nu?

Niet echt. Al zou ik het leuk vinden om, als ik op pensioen ben, een bed and breakfast te beginnen. Stilzitten is niets voor mij, en zo kom ik nog in contact met de mensen.

Waarom hebt u deelgenomen aan de hobbykok?

Mijn vrouw heeft me ingeschreven. Ik was dus erg verrast, toen ik een mail van het productiehuis ontving, ondertekend door Peter en Sergio. Al had ik vorig jaar wel laten vallen dat, als ik ooit aan een televisieprogramma zou deelnemen, het De Beste Hobbykok van Vlaanderen zou zijn. Dit seizoen lag de focus bovendien op streekgerechten en die maak ik ook zelf regelmatig klaar.

Had u een favoriet gerecht?

Absoluut. De garnaalkroketten zijn een vaste waarde op mijn menu. Ik rijd dan helemaal naar de vismijn van Oostende voor twee kilo verse garnalen. Ik pel ze met de hand en trek er een bouillon van. Net zoals we tijdens de uitzending deden.

Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content