Eva Daeleman breekt lans voor glutenvrij

VRT-gezicht Eva Daeleman schrijft in een open brief op Facebook over haar glutenallergie. Ze pleit voor meer begrip voor voedselintoleranties in Belgische winkels en horecazaken.

Steeds meer mensen reageren slecht op bepaalde voedingsmiddelen – vaak zelfs zonder dat ze het weten. Ze hebben last van verschillende lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn, buikpijn, uitslag of oververmoeidheid. Een simpele wijziging van de eetgewoonten kan heel wat van die klachten uit de weg ruimen, maar je voeding aanpassen is niet altijd even gemakkelijk, zo weet ook Eva Daeleman.

Daeleman is zelf allergisch aan gluten, eieren en koemelk en probeert zoveel mogelijk naar haar lichaam te luisteren. Helaas heeft ze moeten vaststellen dat België nog niet helemaal ‘mee’ is. In een open brief op haar Facebookpagina beschrijft ze hoe een simpele koffie gaan drinken al voor gemopper kan zorgen omdat ze er graag soyamelk doorheen zou roeren. Om van glutenvrije gerechten nog maar te zwijgen.

Nochtans kan het elders wél, weet Daeleman die net terug is van een rondreis in Californië. Glutenvrij, lactoseintolerant, … geen enkele afwijking werd daar onthaald op een vreemde blik. Waarom kan dat in België niet? “Een voedselallergie voelt hier in België vaak aan als een handicap. Ik wil me nu niet voordoen als Calimero. Maar een beetje begrip zou vaak al op z’n plaats zijn”, schrijft ze op haar Facebook.

“Waarom kunnen we er hier in België niet wat mee? Hé, glutenvrij is ook oké. En sojamelk al helemaal. Ik ben vast niet de enige. Maar het borrelt al een tijdje in m’n buik. Dat ik misschien toch maar eens moet opstaan. Ervoor uitkomen. Ik ben geen schrijver. Eerder een prater. Maar soms is schrijven toch beter” aldus Daeleman. Lees haar volledige brief hier. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content